Annons
Nyheter

Regionchef flyger själv

Peter Erlöv, chef för Region Skånes miljöstrateger, håller gärna själv i spakarna när han flyger utomlands på tjänsteresor. Kostnaden för att hyra flygplanet, 1 200 kronor per timma, står skattebetalarna för.
Nyheter • Publicerad 21 juli 2011
Det plan Peter Erlöv många gånger hyrt på Region Skånes bekostnad är en Piper PA-28-180 Challenger från 1973.
Det plan Peter Erlöv många gånger hyrt på Region Skånes bekostnad är en Piper PA-28-180 Challenger från 1973.Foto: Mikael Wernerheim
Peter Erlöv gör sig i ordning för ny flygning. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Peter Erlöv gör sig i ordning för ny flygning. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.Foto: Mark Hanlon
Peter Erlöv höll gärna själv i spakarna när han flög utomlands på tjänsteresor. Bild: Mark Hanlon
Peter Erlöv höll gärna själv i spakarna när han flög utomlands på tjänsteresor. Bild: Mark HanlonFoto: Mark Hanlon

I vissa fall kan det dessutom bli dyrare än så. När Peter Erlöv i juli 2010 flög till finska Jyväskylä, Hammerfest i Norge och till Visby för att "förbereda beslut angående kustzonplanering och gemensam EU-ansökan" blev kostnaden för Region Skånes del 24 651 kronor och 50 öre, enligt den reseräkning som lämnats in. Förutom flygplanshyran fick Region Skåne betala bränslet, kartor, landningsavgifter och taxi till och från flygplatserna. Därtill kom kostnader för hotell, sammanlagt 5 991 kronor. Totalt innebär detta 30 642 kronor och 50 öre för tjänsteresan 5-11 juli förra året.

Sedan han började som avdelningschef på Region Skåne 2008 har Peter Erlöv, som beskriver sig själv som "flygtokig", enligt reseräkningar gjort fem resor utomlands där han själv flugit flygplanet. Förutom ovanstående resa har destinationerna varit finska Kotka och Gdansk i Polen, med utvikningar. Kostnaden för Region Skåne har enligt Erlövs reseräkningar landat på mellan 4 248 och 12 500 kronor per resa. Planen hyrs hos Ronneby flygklubb, där Erlöv är medlem. Oftast är det en Piper PA-28-180 Challenger från 1973.

Annons

Peter Erlöv flög också till Bornholm, för den danska motsvarigheten till Almedalsveckan, i mitten av juni. Men eftersom tjänsteresor inom Sverige och till Danmark inte kräver ansökan på samma sätt som resor till andra länder, finns det ingen redovisning på den ännu.

Ytterligare en resa gjordes i förra veckan. Enligt ansökan skulle Peter Erlöv flyga till först Ameland i Holland, vidare till Shetlandsöarna och sedan hem via Norge. Eftersom reseräkningen inte lämnats in ännu är totalkostnaden oklar, men bara flygplanshyran går enligt ansökan på mellan 18 000 och 24 000 kronor.

Jerker Bjurnemark är biträdande utvecklingsdirektör i Region Skåne och chef för avdelningen för regional utveckling, där miljöstrategerna ingår. Det är han som har godkänt Peter Erlövs flygresor.

– Vi har en överenskommelse att Peter, förutsatt att det inte blir dyrare, kan använda eget eller hyrt plan. Det har han också gjort vid en hel del resor som han har gjort, antingen själv eller med passagerare, säger Jerker Bjurnemark. Vi har gjort bedömningen att det resursmässigt och tidsmässigt har varit ett vettigt alternativ. Vi jämför då med reguljärflyg.

Har han flugit även vid inrikes tjänsteresor?

– Det kan säkert ha förekommit, men merparten av resorna där han flugit själv är utrikesresor.

Men är det här i enlighet med Region Skånes riktlinjer för tjänsteresor? Enligt dem ska kollektiva transporter med tåg eller buss vara förstahandsalternativet och personbil andrahandsalternativet. Flyg ska "i största möjliga utsträckning ske med billigast möjliga alternativ".

– Vi har gjort den bedömningen att utifrån det att det är en del i det att det kan ingå, så att säga, inom ramen för den resepolicy vi har, svarar Jerker Bjurnemark.

Rimmar det inte illa att ha en miljöchef som väljer att flyga själv, ibland helt ensam i planet?

– Jag förstår de synpunkterna, men när jag pratar med Peter så säger han att de här planen är resurssnåla energimässigt, men även utsläppsmässigt, svarar Jerker Bjurnemark. Vi har gjort bedömningen utifrån en helhet, där vi vägt in både kostnaderna och miljöperspektivet.

Annons

Pontus Lindberg (M), ordförande för regionala tillväxtnämnden, säger - efter att ha pratat med Jerker Bjurnemark - att Peter Erlövs flygresor har skett i enlighet med Region Skånes resepolicy.

– Det är en tjänstemannafråga, så jag har ingen kommentar.

Johan Andersson (S), ledamot i personalberedningen Region Skåne
Matti Stenrosen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons