Annons
Nyheter

Region Skåne stäms på 19 miljoner

Plastikkirurgicentrum, PKC, i Malmö lämnade i slutet av veckan in en stämningsansökning till Kristianstads tingsrätt mot Region Skåne med skadeståndsanspråk på närmare 19 miljoner kronor.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2002

Bakgrunden är att PKC gick miste om den upphandling av bröstreduktionsplastik som regionen inbjöd till hösten 2001. Upphandlingen gick till PKC:s medtävlare Citadellkliniken i Landskrona. Deras anbud var på 25575 kronor per operation, mot 29000 kronor från PKC. Dessutom bedömdes Citadellkliniken som överlägsen vad gällde bland annat den postoperativa, medicinska säkerheten för patienterna genom närheten till akutresurser dygnet runt på Landskrona sjukhus. PKC hävdar nu att man förlorade upphandlingen på kravet att verksamheten måste bedrivas inom Mellersta Skånes Sjukvårdsdistrikt och att Region Skåne genom att ställa det kravet brutit mot bestämmelsen om affärsmässighet vid upphandling. PKC är det största enskilda företaget inom segmentet plastkirurgi i Skåne med totalt ett 30-tal anställda, såväl läkare med internationell specialistkompetens som annan vårdpersonal. PKC hade vårdavtal med Region Skåne 1996-98. Verksamheten bedrivs normalt i lokaler vid Fridhemstorget i Malmö, bara några minuter från Universitetssjukhuset MAS med dess omfattande akutresurser. Kravet på etablering inom Mellersta Skånes Sjukvårdsdistrikt gjorde att PKC:s anbud utgick från en etablering i Eslöv med de högre kostnader det skulle innebära samt länge färdväg till närmaste akutsjukhus, Universitetssjukhuset i Lund. PKC:s ombud, advokaten Allan Widman i Malmö uppger i stämningsansökningen att kostnaden per operation i företagets lokaler i Malmö skulle stannat på 5357 kronor och att det där också ständigt skulle funnits narkosläkare och narkossköterska tillgängliga. 20000 kronor billigare Varje operation skulle alltså blivit över 20000 kronor billigare för Region Skåne med det alternativet än Citadellklinikens anbud. Upphandlingen var på fem år och kapaciteten uppgavs i anbundsunderlaget till cirka 200 bröstreduktionsplastikoperationer per år. PKC:s skadeståndsanspråk grundas på en uträkning av det täckningsbidrag som man förlorar genom att upphandlingen istället gick till Citadellkliniken. Region Skåne har bestritt skadeståndsskyldighet och vägrar därför att frivilligt betala någon kompensation till PKC. Tingsrätten väntas nu skicka över stämningsanökningen till Region Skåne för yttrande innan det kan bli aktuellt med muntlig förhandling i tingshuset. Text: Lennart Svenezon

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons