Nyheter

Region Skåne siktar mot storregion

Det blir ingen sammanslagning av 21 länsstyrelser till elva. Däremot fortsätter Region Skånes samarbete med tre andra landsting med fokus på att eventuellt bilda en sydsvensk region.
Nyheter • Publicerad 24 september 2013

Socialdepartementet skriver i ett pressmeddelande att det inte blir någon sammanslagning av statens förlängda arm i form av länsstyrelser i nuläget. Däremot ska Kronobergs län bli en av sex regionkommuner. I Kronobergs län har redan staten överlämnat ansvaret till ett politiskt organ, ett så kallat samverkansorgan, som ska få ta över det regionala utvecklingsansvaret i länet.

– Där har man sagt att det är ett mellansteg om det blir en sydsvensk region, förklarar Johan Assarsson, projektledare för Sydsvensk regionbildning.

– Vi håller på att ta fram ett beslutsunderlag och 2015 tar man ställning till om man ska bilda en sydsvensk region eller inte.

Samarbetet mellan Region Skåne och landstingen i Kalmar län, Kronobergs län och Blekinge län inleddes förra året. Sex arbetsgrupper inom hälso- och sjukvårdsfrågor, kultur, kollektivtrafik, infrastrukturplanering, demokrati och hållbar regional utveckling har bildats.

– Även om det inte blir en region rent administrativt kan man ändå göra något åt till exempel kulturlivet, tåg eller annat som underlättar i vardagen och samtidigt ha fokus på en gemensam sydsvensk region.

I tjänstemannagrupperna ingår en handfull personer, i styrgruppen ingår 14 politiker.

– Grupperna med tjänstemän har konstituerat sig, politikerna utsågs i fredags och har inte träffats, säger Johan Assarsson.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.