Annons
Nyheter

Region Skåne säger nej till kortare arbetstid

Region Skåne är inte berett att korta arbetstiden för vårdpersonal med ständig nattjänst så att en heltid motsvarar 30 timmar i veckan. Personalberedningen väntas nästa vecka säga nej till förslaget.
Nyheter • Publicerad 24 oktober 2003

Frågan om kortare arbetstid för nattjobbande vårdpersonal väcktes av tidigare ledamoten i regionfullmäktige Ann-Mari Campbell (v) i slutet av förra mandatperioden. I svaret på motionen konstaterar regionstyrelsens ordförande, som tagit fram underlag, att det generellt bara gjorts lite forskning om nattarbete och dess konsekvenser, att man konstaterat att minskad arbetstid är bra för de sociala kontakterna, men man har inte lyckats påvisa att kortare arbetstid för nattjobbare också ger resultat för hälsan. Regionstyrelsens ordförande Uno Aldegren och regiondirektören Mats Welff hänvisar i stället till olika arbetstidsmodeller och försök i regionen. Exempelvis har Helsingborgs lasarett 32 timmars veckoarbetstid för heltidsjobbande undersköterskor och sjuksköterskor. Ortopeden i Lund har ett försök med 29 timmars arbetsvecka för heltidslön under natt. Det finns också andra former för att stimulera nattarbete, som rotationstillägg och så kallade nattrappor, som ger pengar eller minskad arbetstid i kompensation. I motionssvaret konstaterar Uno Aldegren och Mats Welff också att om fem undersköterskor/sjuksköterskor kortar sin arbetstid på nätterna till 30 timmar i veckan, i stället för drygt 36, måste ytterligare en person anställas vilket kostar 290000-350000 kronor extra varje år, inklusive sociala avgifter men exklusive ob-tillägg. Försök med olika arbetstider bygger på att varje verksamhet har sina speciella förutsättningar för patienter och personal, och att arbetstiden därför måste anpassas utifrån dessa. Motionären har också föreslagit försök med tidsbegränsade förordnanden på nattjänster. Intressant, säger regionledningen, men det för med sig praktiska problem för den enskilda när det gäller att ordna barnomsorg, till exempel. Däremot väntas personalberedningen säga ja till motionärens förslag om en ordentlig genomlysning av de nattarbetandes situation. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons