Annons
Nyheter

Region Skåne överklagar skattetvist om resor

Det finns inga skäl att behandla regionens politiker annorlunda än riksdagsledamöterna. Bostadsorten för de dåvarande regionråden ska räknas som tjänstgöringsort. Det hävdar regiondirektören Mats Welff på Region Skåne.
Nyheter • Publicerad 22 april 2004

Mats Welff har för Region Skånes räkning till regeringsrätten överklagar skatteverkets beslut att inte ge politikerna rätt till reseersättning för att komma till sina tjänsterum i Kristianstad. I stället ska de, enligt skatteverket, göra avdrag för resor till och från arbetet. Region Skåne har i länsrätt och kammarrätt överklagat beslutet tidigare. Regionen åberopar samma skäl fortfarande, men med tillägg där man hänvisar till regeringsformen, kommunallagen och Europakonventionen om kommunal självstyrelse. Kommunalt självstyre I regeringsformen, som är grundstenen i svenskt statsskick, stadgas att svenska folkstyrelsen ska förverkligas genom ett representativt och parlamentariskt statsskick och genom kommunal självstyrelse. Principen om kommunalt självstyre skrevs in i kommunallagstiftningen 1991. Och 1989 undertecknade och godkände Sverige Europakonventionen om kommunal självstyrelse. Områden som berörs av konventionen är bland annat kommunernas frihet att bestämma sin inre organisation. Enligt kommunallagen får fullmäktige besluta att förtroendevalda i skälig omfattning ska få ersättning för resekostnader och andra utgifter som föranleds av uppdraget. Kommunerna har genom lag ett bemyndigande att själva fastställa ersättningsregler för förtroendevaldas resor, så länge de inte är oskäliga. Det är nödvändigt att bostadsorten räknas som tjänstgöringsort för att en korrekt beräkning ska kunna göras. Detta har regionen gjort genom reglementet Ekonomiska förmåner för förtroendevalda, och beslutet har vunnit laga kraft. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons