Annons
Nyheter

Region Skåne krävs på pengar

När primärvården i Bromölla togs över av HälsoRingen Vård AB skrevs ett avtal. Efter detta, men före tillträdesdagen, förhandlade Region Skåne fram nya löner och krävs nu på pengar.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2003

Regionstyrelsen väntas på torsdag säga ja till en överenskommelse som innebär att Region Skåne betalar ut två miljoner kronor som engångsersättning. Detta efter en slutuppgörelse med HälsoRingen Vård AB. Ursprungskravet är större, drygt 2 miljoner 275000 kronor. Det var år 2001 som HälsoRingen Vård AB vid en offentlig upphandling skrev avtal med Region Skåne om att ta över driften per den 1 april 2002. Vårdavtal och hyresavtal tecknades tillsammans med överlåtelseavtal, och undertecknades 23 november 2001. Region Skåne och HälsoRingen var överens om att det kunde bli viss övertalighet bland personalen, och också överens om att parterna gemensamt skulle verka för att göra övertaligheten - och kostnaderna för den - så liten som möjligt. I dag vet man att fem anställda på 3,5 tjänster är övertaliga. I avtalet bestämdes att Region Skåne ska ersätta HälsoRingen för de faktiska övertalighetskostnaderna i ett år, vilket blir knappt en miljon kronor. Dessutom hade Region Skåne alltså förhandlat fram nya löner från och med 2001, vilket kostar drygt 27500 kronor i månaden från 1 april i fjol till och med sista mars i år, och drygt 26000 kronor i månaden hela tiden fram till och med mars år 2006, totalt nära 1,3 miljoner kronor. Då upphör avtalet att gälla. Regionstyrelsens ordförande Uno Aldegren (s) konstaterar inför regionstyrelsens möte på torsdag att HälsoRingen Vård AB troligen hade garderat sig för utfallet av en löneförhandling om man vetat att den ännu inte var avklarad för 2001. Text: Gunilla Ingels gunilla.ingels@kristianstadsbladet.es

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons