Annons
Nyheter

Region Skåne bestrider skadeståndsmål

Region Skåne bestred på tisdagen inför tingsrätten det stora skadeståndsmålet från en av världens största tillverkare och leverantörer av medicintekniska system, GE Medical-gruppen.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2004

GE Medical har stämt regionen därför att man gick miste om en upphandling av bland annat medicinteknisk utrustning till ett nytt diagnostiskt centrum vid MAS i Malmö. Upphandlingen var mycket stor för svenska förhållanden och uppgick, enligt GE Medical, till uppskattningsvis mellan 130 och 155 miljoner kronor. Det begärda skadeståndets storlek kommer att preciseras senare, men väntas bli mycket högt. GE Medical anmärker bland annat på att pågående upphandling utvidgades till att omfatta mer utrustning, samt att förutsättningarna ändrades från en öppen upphandling till en förhandlad upphandling. Region Skånes ombud, advokaten Krister Azelius, Helsingborg, replikerar dock att regionen följt bestämmelserna i lagen om offentlig upphandling, LOU. Därför har GE Medical-gruppens svenska dotterbolag GEMS, enligt honom, inte lidit någon skada. Upphandlingen tilldelades våren 2003 andra leverantörer än GEMS. Det ledde till att företaget omedelbart begärde överprövning av tilldelningsbeslutet. Länsrätten kom fram till att Region Skåne brutit mot LOU. Domen blev att en ny anbudsutvärdering skulle göras. Region Skåne brydde sig varken om att följa domen eller överklaga den. Detta med hänvisning till att saken redan var överspelad genom att kontrakt tecknats med leverantörer som fått upphandlingen. GEMS vände sig då åter till domstol med begäran att hela upphandlingen skulle göras om. Också där fick GEMS rätt, både i länsrätten och kammarrätten. Region Skåne har emellertid överklagat till regeringsrätten, som ännu inte avgjort målet. Utgången där får betydelse även för målet om skadestånd vid Kristianstads tingsrätt. Text: Lennart Svenezon

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons