Nyheter

Region Skåne avbryter upphandling

Region Skåne har avbrutit sin upphandling av externa godstransporter. I ett brev till regiondirektören, avsänt i fredags, undrar Postens försäljningsdirektör Lisbeth Gustafsson varför.
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2002

- Posten har fått muntligt besked om varför, säger Anders Ek på Region Skåne. Han har, tillsammans med ytterligare en tjänsteman, varit ansvarig för upphandlingskontakterna. - Enligt LOU, lagen om offentlig upphandling, kan man avbryta upphandlingen när som helst, utan att ange skäl. Den 10 oktober skickade vi ett ytterst formellt brev till samtliga som varit inbjudna att komma med anbud, och förklarade att vi avbryter upphandlingen, säger Anders Ek. Han berättar att upphandlingen om de externa transporterna i stort sett var MBL-förhandlad och klar när den avbröts. Posten invänder bland annat att både den och Region Skåne lagt ner mycket tid, arbete och kostnader under arbetets gång, och säger att man snarast vill fortsätta diskussionerna. Valutgången och byte av politisk majoritet är skälet till att både transportupphandlingen och några andra har avbrutits. - Vi ville ha besked av den nya majoriteten om vilken syn de har på entreprenader, förklarar Anders Ek, och kallade därför till möte. Och den nya majoriteten har generellt inget intresse av att lägga ut Regionens egen verksamhet på entreprenörer. De externa godstransporterna utförs i dag dels av Region Skåne, dels av vissa entreprenörer. I Helsingborg finns till exempel många entreprenörer som transporterar förrådsvaror, i Ystad några externa. Upphandlingen av Skånetvätt är också en affär som avbrutits, mot bakgrund av politikerskiftet. Detsamma gäller centralsjukhusets städupphandling. Text: Gunilla Ingels gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.