Nyheter

Reepalu och Holgersson frias i mutåtal

Det blev friande domar i mutåtalet mot kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (s) i Malmö och den före detta skånske landshövdingen Bengt Holgersson när tingsrätten i Malmö i dag på förmiddagen kom med sina domar. IT-företagaren Dan Olofsson har stått åtalad för bestickning. Också i hans fall ogillas åtalet av tingsrätten.
Nyheter • Publicerad 29 augusti 2006
Ilmar Reepalu (s). Pressen bild.
Ilmar Reepalu (s). Pressen bild.Foto: 

Rättegången mot Reepalu, Holgersson och Olofsson har gällt invigningen av Olofssons safaripark i Sydafrika våren 2004. Miljardären Olofsson bjöd dit Reepalu samt Holgersson med fru och betalade deras resa. Kostnaden var minst 34 000 kronor för Reepalus del och minst 63 000 för makarna Holgersson.

Enligt alla de inblandade var bjudresorna uttryck för en långvarig nära vänskap och för Reepalus del handlade det också om en 60-årspresent. Men kammaråklagare Per Nichols pekade på att både Malmö stad och länsstyrelsen gjorde stora affärer med Olofssons företag Sigma.

I sitt slutanförande i rättegången yrkade Nichols på villkorlig dom och böter för samtliga. Alla nekade till brott och krävde att få bli frikända.

Malmö tingsrätts bedömning är att gåvan berodde på vänskap mellan Olofsson och Reepalu respektive Holgersson.

Domstolen anser dessutom att åklagaren inte lyckats bevisa att kommunalrådet och den förre landshövdingen känt till affärerna mellan kommunen respektive länsstyrelsen och Olofssons företag

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.