Annons
Nyheter

Reepalu anklagar mutexpert för förtal

Det var en självsäker Ilmar Reepalu som vid lunchtid tog emot pressen i stadshuset i Malmö för att kommentera den friande domen.
Nyheter • Publicerad 29 augusti 2006
Ilmar Reepalu (s) är på krigsstigen. Arkivbild
Ilmar Reepalu (s) är på krigsstigen. ArkivbildFoto: 

– Jag blev inte överraskad av den, men jag blev mycket förvånad när åklagaren valde att alls väcka åtal, sade han.

Han kostade på sig ironiska slängar om åklagaren Per Nichols "okunnighet" om hur en kommun fungerar, mot medier som han ansåg hade målat ut honom som en brottsling och mot olika experter som i förväg spekulerade i en fällande dom.

Annons

Speciellt pekade Reepalu på presskonferensen ut kanslichefen Torbjörn Lindhe på Institutet för mutor. Enligt Reepalu skulle denne på en konferens med cirka 300 deltagare ha beskrivit rättsfallet som "IT-företag bjöd s-kommunalråd i Malmö på safarisemester".

– Det gör mig upprörd, sade Reepalu och pekade på två felaktigheter – resan betalades inte av något företag och det handlade inte om någon safarisemester.

Ilmar Reepalu tillade att han funderar på att stämma Lindhe för förtal.

Ilmar Reepalu konstaterade också att det är andra gången som han stått inför rätta i samband med en valrörelse. Förra gången gällde det misstankar om bokföringsbrott i samband med bomässan Bo01 och även den gången blev han friad. Han hävdade att förundersökningen då initierades av en åklagare som var aktiv moderat, medan initiativet i samband med muträttegången kom från överåklagare Sven-Erik Alhem, som kandiderar till riksdagen för folkpartiet.

– Men jag tror inte att någon av dem haft några politiska syften, tillade Reepalu.

Ilmar Reepalu berättade också på presskonferensen att det inte var första gången han blivit bjuden på en utlandsresa av Dan Olofsson. I samband med att denne fyllde 50 år 2000 bjöds ett större sällskap på en resa "med hemligt mål", som visade sig vara Egypten. Reepalu berättade att resan bland annat innehöll dykning och besök vid pyramiderna.

På frågan om han skulle tacka ja till en liknande resa också i framtiden svarade Reepalu undvikande och trodde att Olofsson möjligen blivit försiktigare efter den här rättegången.

- Han känner sig nog också befläckad av media, sade han.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons