Annons
Nyheter

Rattfull lastbilschaufför i hovrätten

(Uppdaterad). I tingsrätten dömdes lastbilschauffören till fyra års fängelse för att kraftigt berusad ha kört ihjäl fem personer. När rättegången i hovrätten avslutades strax före lunchtid på torsdagen yrkade kammaråklagare Anders Lethin att fängelsestraffet höjs till sex års fängelse för den ungerske lastbilschauffören.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2005

Jag har ruinerat inte bara deras och deras familjers liv utan också mitt eget och min familjs, sade han genom sin tolk till rätten.

– Det går inte en dag utan att jag ser den brinnande bilen framför mig, fortsatte han.

Annons

Under tiden satt offrens anhöriga och grät, rapporterar TT:s reporter från hovrätten.

Det var på kvällen den 19 oktober som den svåra olyckan skedde. Den ungerske chauffören hade kommit till färjeläget i Trelleborg under dagen. Med två promille alkohol i blodet vände han sin 30 ton tunga långtradare på motorvägen och körde på fel sida av vägen mot trafiken.

Efter ett par kilometer krockade han med två personbilar. I fanns en familj på fyra personer, i den andra en ensam kvinna. Alla fem omkom omedelbart.

I mitten av december dömdes chauffören till fyra års fängelse av tingsrätten i Trelleborg. Det är det högsta straffet hittills för att ha kört ihjäl någon i berusat tillstånd. Han fälldes för grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till annans död.

Mannen överklagade domen och hänvisade till praxis för liknande fall som är 1,5 års fängelse för dödsolyckor vid rattfylleri.

Tingsrättens dom överklagades också av åklagaren som alltså kräver att straffet skärps. (TT)

När rättegången i hovrätten avslutades strax före lunchtid på torsdagen yrkade kammaråklagare Anders Lethin att fängelsestraffet höjs till sex års fängelse för den ungerske lastbilschauffören, i stället för de fyra år som tingsrätten tidigare dömt ut.

– Det här målet kan inte jämföras med tidigare mål. Det är väldigt nära ett uppsåtligt dödande, där straffminimum är sex år, sade Anders Lethin inför rätten.

I hovrätten prövas endast längden på fängelsestraffet och skadeståndet till två anhöriga till den kvinna i 50-årsåldern som var en av de fem som omkom i olyckan.

Hennes man berättade lågmält för rätten om den kvällen när hans fru just hade ringt honom och var på väg hem från sitt arbete.

Annons

– Jag väntade, men hon kom inte. På tv-nyheterna hörde jag om en trafikolycka med fem döda och såg hur tv-kamerorna panorerade ut över en åker och där kände jag igen hennes bil.

Frun var läkare och chef för medicinakuten på Universitetssjukhuset Mas. Hennes arbetskamrater fick en chock när den ihjälkörda kvinnan kom tillbaka till akutintaget.

– De kunde inte arbeta utan ny personal fick sättas in, sade maken.

Tingsrätten satte skadeståndet till 25000 kronor. Enligt de anhörigas målsägandebiträde bör skadeståndet höjas till 50000 kronor, som är praxis vid uppsåtligt dödande.

Hovrättens dom faller den 10 februari.

Malmö
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons