Annons
Nyheter

Rättegång mot misstänkt pyroman inledd

Klockan halv tio på tisdagen inleddes rättegången mot den 40-årige man som misstänks för grov mordbrand i Heliga Trefaldighetskyrkan i slutet på oktober.
Nyheter • Publicerad 16 december 2003

Inledningsvis misstänktes 40-åringen också för de fem bränder som härjade i Ystad mitten av oktober i år. Polis och åklagare kunde dock inte koppla den nu åtalade till dessa bränder. Första rättegångsdagen kommer dock att behandla andra brott, bland annat olaga hot mor mannens söner, olaga intrång samt stöld, alternativt häleri som mannen också misstänks för. Mannen har i polisförhör nekat till det mesta som åklagaren lägger honom till last.. Åklagaren kommer därför att presentera en omfattande, både muntlig, skriftlig och teknisk bevisning för att försöka binda mannen vid åtalen. En svaghet i bevisningen när det gäller åtalet för mordbrand är dock att polisen endast hade uppsikt över två av de tre ingångarna till kyrkan. Försvaret har därför bland annat skjutit in sig på att någon annan därmed kan ha anlagt brand och lämnat kyrkan utan att bli upptäckt. Polisen skuggade mannen på förmiddagen, måndagen den 20 oktober. Mannen var först på biblioteket och läste dagstidningar där det bland annat stod om de fem anlagda bränderna i Ystad natten till lördagen före. Han gick därefter till kyrkan. När mannen kom ut igen fanns det ett tänt stearinljus placerat på en pall i predikstolen. Han greps strax efter. Mannen uppger att han varit i kyrkan för att läsa veckans bön och tända ett stearinljus till minne av sin avlidne pappa. - Men jag tror inte att jag tände ett ljus den gången, eftersom jag inte hade ett mynt att lägga till ljuset och då inte tyckte det kändes rätt att ta ett sådant, berättade han vid häktningen. Skuggningen av mannen berodde på att polisen misstänkte honom för de många anlagda bränderna i Kristianstadstrakten och Bromölla med början vecken före pingst och för de fem mordbränderna i centrala Ystad, natten till lördagen den 18 oktober. Mannen riskerar upp till tio års fängelse i händelse av fällande dom. Text: Lennart Svenezon

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons