Annons
Nyheter

Rättegång inleds i skånsk kopplerihärva

På tisdagen inleds rättegången mot sju män som är åtalade för inblandning i en omfattande kopplerihärva med unga utländska kvinnor i Skåne.
Nyheter • Publicerad 8 augusti 2005

Enligt åklagaren ska koppleriverksamheten ha pågått åtminstone från april 2004 fram till mars i år, då polisen slog till mot två adresser i Helsingborg och Staffanstorp. Fyra unga kvinnor mellan 17 och 20 år påträffades. Tre av dem var från Rumänien och den fjärde från Slovakien. Enligt dessa ska ytterligare en handfull kvinnor ha varit inblandade i verksamheten. En 57-årig man bosatt i Helsingborgstrakten misstänks ha organiserat verksamheten. Han är åtalad för människohandel för sexuella ändamål (så kallad trafficking), människohandel och grovt koppleri.

Åtalet för människohandel gäller en 17-årig flicka från Rumänien som 57-åringen lurat till Sverige genom falska förespeglingar om jobb. Genom hot och misshandel har han tvingat henne att prostituera sig på olika platser i Skåne. Prostitutionen fortsatte trots att hon blev gravid. Ytterligare två män är åtalade för grovt koppleri. En av dem ska ha upplåtit en del av sin bostad i Staffanstorp för prostitutionen, marknadsfört kvinnorna, skaffat kunder och tagit emot pengar för utförda sexuella tjänster.

Annons

Den andre har transporterat kvinnorna mellan olika adresser, skaffat kunder och inkasserat pengar. Han har också tagit emot en av kvinnorna som betalning för en skuld och låtit henne prostituera sig.

Enligt kammaråklagare Margaretha Lewenhagen har 57-åringen och de två andra männen hänsynslöst utnyttjat kvinnorna, som genom sin ungdom och isolering i Sverige befunnit sig i en särskilt utsatt och sårbar situation. Vidare är två män åtalade för medhjälp till koppleri och två män för att ha köpt sex av kvinnorna. Samtliga fyra har erkänt gärningarna.

Ytterligare ett tiotal sexköpare har identifierats av polisen. Åtal mot dem kommer att väckas inom kort.

Rättegången i Helsingborgs tingsrätt beräknas pågå hela augusti. (TT)

Ewa Lindén

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons