Annons
Nyheter

Rapsdieselfabrik planeras i Åhus

Svenska Ecobränsle AB har planer på en anläggning för tillverkning av rapsdiesel i Åhus hamn. Investeringen beräknas till 25 miljoner kronor.
Nyheter • Publicerad 3 september 2004

Fullt utbyggd ska anläggningen årligen producera mellan 30000 och 50000 kubikmeter rapsdiesel, eller rapsmetylester (RME), som den korrekta benämningen på produkten är. Mellan fem och åtta arbets-platser förväntas skapas.

Kjell Lindqvist, som är ordförande i Svenska Ecobränsle AB som ägs av Svenska Lantmännen, förklarar investeringen med att användningen av biodrivmedel kommer att öka. Dessutom innebär satsningen på biodrivmedel att de svenska lantbrukarna får ytterligare avsättningsmöjlighet för sina produkter.

Annons

Att företaget vill göra sin investering just i Åhus förklarar Kjell Lindqvist med lämpligheten.

- Vi har undersökt möjligheten att starta tillverkningen i flera olika hamnar och kommit fram till att Åhus är bäst. Det behövs ånga och värme för processen och det finns i Åhus hamn, där Svenska Lantmännen redan har verksamhet, säger han.

Blandas i vanlig diesel

När föreningen Gröna bilister nyligen presenterade sin skattning av olika kommuner fick Kristianstad ett gott betyg, nio stjärnor av tio möjliga. Det som förhindrade den tionde stjärnan var att det inte finns någon möjlighet att tanka etanol och raps i kommunen.

Det är osäkert om Svenska Ecobränsle AB:s anläggning i Åhus leder till att en tankstation för raps öppnas.

- Lantmännen har sina egna stationer, för internt bruk så att säga. Men vi öppnar inte någon tankstation för allmänheten. Det överlåter vi till dem som redan idag säljer fordonsbränsle, det vill säga bensinbolagen, säger Kjell Lindqvist. Dessutom ska den största delen av den rapsdiesel som tillverkas i Åhus blandas i vanlig diesel.

Allmänheten får säga sitt

Som ett första steg ska Svenska Ecobränsle AB ansöka om tillstånd för verksamheten enligt miljöbalken.

Men några påtagliga störningar i anläggningens närhet kommer förväntas inte, enligt den kungörelse som företaget publicerade i går. Miljöpåverkan som uppstår är enligt Svenska Ecobränsle utsläpp av förorenat processvatten till kommunens reningsverk. Eftersom stora mängder metanol hanteras i processen ska särskilda skyddsåtgärder vidtas.

Ett samrådsmöte med allmänheten ska också hållas på Svenska Lantmännen i Åhus den 14 september.

Annons

Först därefter kommer arbetet i gång.

- Om vi tar alla beslut om att göra detta, så är anläggningen i gång i slutet av nästa år, säger Kjell Lindqvist.

Text: Matti Stenrosen

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons