Annons
Nyheter

Ranelid döms av hovrätten

Björn Ranelid döms av hovrätten för vårdslöshet i trafik i samband med trafikolyckan på riksväg 19 i april förra året. Han ska betala dagsböter på sammanlagt 40 000 kronor och får dessutom står för sina egna rättegångskostnader på drygt 25 000 kronor.
Nyheter • Publicerad 5 december 2013
Foto: JESSICA GOW / TT

Hovrätten ändrar därmed domen i Ystads tingsrätt som friade författaren från brott i samband med olyckan. Hovrätten instämmer i delar av det resonemang som fick tingsrätten att fria Björn Ranelid, men gör en annan bedömning på en punkt.

Det var den 29 april förra året som Björn Ranelid körde sin Jaguar norrifrån på riksväg 19. Vid Eljaröd bromsade han in i en korsning där tre bilar stannat för att två av dem skulle svänga vänster mot Vitaby.

Annons

Björn Ranelid lyckades dock inte få stopp på sitt fordon utan kom över den heldragna linjen, ut på fel väghalva och krockade med ett mötande fordon.

Hovrätten säger i sin dom att en starkt bidragande orsak till olyckan var att författaren inte hade tillräcklig uppmärksamhet på trafiken framför sin bil. Olyckan inträffade i klart väder och vägen var i det närmaste rak ungefär 600 meter före korsningen.

Hovrättens bedömning är att Björn Ranelid hade bra sikt framåt och stora möjligheter att se de tre bilar som stannat. Han höll 65 km/h på 90-vägen.

Hovrättens slutsats är att ouppmärksamheten tillsammans med en "i förhållande till trafiksituationen för hög hastighet" är så allvarlig att Björn Ranelid ska dömas.

Hovrätten skriver att Björn Ranelid "i väsentlig mån brustit i den omsorg och varsamhet som han haft att iaktta".

Björn Ranelid ska betala 40 000 kronor i dagsböter. Han döms också att betala sitt försvar i både tings- och hovrätten. Det handlar om 25 000 kronor.

Björn Ranelid har möjlighet att överklaga den fällande domen till Högsta domstolen (HD). Det krävs dock prövningstillstånd för att HD ska ta upp fallet.

Carl Johan Engvall
Per Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons