Annons
Nyheter

Rånare av värdedepå jagades i Trelleborg

Fyra eller fem beväpnade män rånade sent på måndagskvällen Securitas värdedepå i Jönköping. Under natten stoppade polisen en bil i Trelleborg som man trodde hade anknytning till rånet men i bilen fanns inga rånare. Enligt uppgifter från Loomis kom förövarna inte över några pengar vid kuppen.
Nyheter • Publicerad 6 mars 2007

- De kom aldrig i närheten av några pengar. De gick rakt in i vårt nya säkerhetssystem som drog i gång och de kom inte längre, säger Ulf Vikman, informationsansvarig vid Loomis.Varken rånare eller flyktbil har hittats.

- Vi vet att rånarna försvann i en svart Mercedes, säger kriminalinspektör Lennart Gustafsson till TT.

Annons

Polisen har ett registreringsnummer till bilen, men det tillhör egentligen en annan bil. Plåtarna stals i Karlskrona i måndags.

Kuppen mot värdedepån var snabb och dramatisk.

Med en gul hjullastare körde rånarna rakt genom en port, in på det avspärrade området och fram till värdedepåns omlastning.

Där togs vad man nu lyckades få med sig från området.

Larmet till polisen kom klockan 23.17.

Inne på området fanns fyra anställda vid Securitas, eller Loomis som Securitas Värde nu byter namn till under våren.

- Men de var i ett annat rum, i en annan del av anläggningen, säger Lennart Gustafsson.

De anställda mötte aldrig rånarna ansikte mot ansikte, enligt de uppgifter som fanns under tisdagsmorgonen.

- Ingen har sett rånarna på nära håll, säger Gustafsson.

Hjullastaren som man forcerade porten med, hade rånarna stulit inne i centrala Jönköping, tror polisen.

Annons

Efter rånet försvann de beväpnade och maskerade männen i sin flyktbil och vad som sedan hände med den vet polisen inte. Vanligt vid sådana här kupper är att flyktbilen hittas övergiven och utbränd, en bit från rånplatsen. Men här har ingen bil hittats.

Polisen jagade ett tag under natten en utlandsregistrerad mörk Volkswagen som man trodde hade anknytning till rånet. Den stoppades utanför Trelleborg och visade sig inte ha några rånare bland passagerarna.

Inne på värdepån finns övervakningskameror men vad de kan ge som hjälp i jakten på rånarna var på tisdagsmorgonen okänt.

Området vid Kapellgatan där Securitas värdedepå ligger, spärrades av efter rånet. Det är inte första gången anläggningen rånas. I november 2005 användes en liten lastbil som murbräcka, fyra väktare hotades med vapen och rånarna lämnade en bombattrapp i en bil för att hindra polisen. Tusentals personer fick lämna sina arbetsplatser och 200 fick evakueras, men rånbytet blev enligt Securitas inte stort.

I oktober förra året trodde polisen att det var dags för ännu en kupp mot Securitas och satte in stora personalresurser. Inget hände dock. (TT)

Christer Jönsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons