Annons
Nyheter

Rådman ville fria för stöld

Tingsrättens ordförande ville fria 45-åringen på åtalspunkten stöld – det brott som hade högst straffvärde – men blev överkörd av de tre nämndemännen.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2009

Rådman Sofia Tauson, som varit tingsrättens ordförande under rättegången, har anmält skiljaktig mening i frågan om stölden ur en sommarstuga som 45-åringen stått åtalad för.

Hon anser nämligen inte att det är ställt utom rimligt tvivel att det är 45-åringen som är gärningsmannen, och ville därför ogilla åtalet.

Annons

Det finns helt visst flera omständigheter som är graverande för mannen, bland annat att han greps i närheten av sommarstugan där stölden skett och att han bar på en skruvmejsel som passar brytmärkena på stugan. Men enligt rådmannens resonemang kan inte 45-åringens förklaring om hur han hittat stöldgodset i en gömma i skogen bara avfärdas. Tvärtom menar Sofia Tauson att det i utredningen framkommit omständigheter som kan ifrågasätta mannens skuld. Det är bland annat märkligt - anser rådmannen - att hans fingeravtryck bara hittats på en stulen glödlampa men inte på något av det andra stöldgodset.

Även om 45-åringens egen förklaring är osannolik anser alltså tingsrättens ordförande att det inte går att utesluta att någon annan begått inbrottsstölden, och att den åtalade kanske hört talats om stöldgodsgömman i missbrukarkretsar.

Nämndemännen - tre politiskt tillsatta lekmän från södra Skåne - ansåg dock att bevisen räckte för att fälla mannen.

Fredrik Sjöstrand fredrik.sjostrand@allehandasyd.se
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons