Nyheter

Räddningstjänsten lär inte av misstag

Räddningstjänsten i Sverige måste ta sig ur machokulturen, lära av gjorda misstag och ta intryck av säkerhetsarbetet inom flyg och sjukvård.
Nyheter • Publicerad 12 november 2007

– Det känner jag inte igen. När vi har varit ute på olyckor så går vi i igenom händelsen. Vi talar om vad som varit bra, vad som varit dålig och vad vi kan göra bättre. I så fall är vi väldigt långt framme i lilla Ystad, säger Basti Rasmussen, brandman på räddningstjänsten i Ystad.

Det är forskare på Trafikflyghögskolan vid Lunds universitet som på uppdrag av Nationellt centrum för lärande av olyckor (NCO) på Räddningsverket tagit fram rapporten. Uppgiften var att ta fram en modell för att ta vara på erfarenheter från räddningsinsatser. Forskargruppen anser sig ha misslyckats med den uppgiften. – Motståndet var för starkt. Svensk räddningstjänst är inte redo att lära. Förutsättningarna saknas, gapet mellan ledning och personal är för stort, säger professor Sidney Dekker, till Räddningsverkets tidning Sirénen.

Undersökningen har genomförts bland brandmän i Malmö, Stockholm och Karlskoga. Forskarna talar där om en organisation som präglas av machoideal och segregation.

Insatser på brand- och olycksplatser rapporteras sedan tio år tillbaka på en blankett. Olyckstyper, skador och andra insatser dokumenteras för att bilda underlag för den statistik som NCO sammanställer. Ambitionen är att få igång kreativa diskussioner och utvärderingar. Enligt Trafikflyghögskolan i Lund är räddningstjänstens inte mogen för ett sådant prestigelöst förhållningssätt. Insatserna diskuteras brandmän sinsemellan, men förs inte vidare till förmän och cheferna. Inte heller det är något man känner igen inom räddningstjänsten i södra Skåne. Kent Naterman är räddningschef i Trelleborg.

– Mycket handlar om attityder. Man måste känna att man vågar erkänna att det här hade jag kunnat göra lite bättre, säger han.

Liksom Bengt-Arne Nebrelius, räddningschef för Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund i Ystad, anser brandchefen i Trelleborg att man kommit en bra bit på vägen för att hantera de här frågorna.

Att machokulturen gör att enskilda misstag förtigs är inte heller något de båda räddningscheferna känner igen. Insatserna gås regelmässigt igenom och analyseras. Slutsatserna kommer brandmännen till del i de övningar som bedrivs vid de båda räddningstjänsterna.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.