Annons
Nyheter

Psykundersökning av flickmördare tar ytterligare tid

Den slutgiltiga bedömningen av flickmördaren psykiska hälsa dröjer. Socialstyrelsens rättsliga råd har beslutat att begära in ytterligare ett expertutlåtande. Mannen har förklarats skyldig till mordet på tioåriga Helén Nilsson från Hörby.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2005

Överläkare Marianne Kristiansson i Stockholm har i sin roll som Socialstyrelsens vetenskapliga råd fått rättsliga rådets uppdrag att yttra sig i fallet. Eventuellt kommer hon därmed själv att undersöka den 53-årige mannen. Kristiansson förklarar för TT att hon ännu inte bestämt hur hon ska lägga upp arbetet och kan därför inte bedöma hur lång tid det kan ta. Strax före jul förklarade Lunds tingsrätt att 53-åringen är skyldig till att ha fört bort, våldtagit och mördat den tioåriga flickan. Rätten beslöt därefter att skicka mannen på en rättspsykiatrisk undersökning (RPU). Den blev klar den 1 februari och visar att 53-åringen led av en allvarlig psykisk störning när brotten begicks 1989 och fortfarande behöver psykiatrisk vård. Chefsåklagare Pär Andersson begärde direkt att Socialstyrelsens rättsliga råd skulle yttra sig över RPU:n och det ställde tingsrätten sig bakom.

Ursprungligen var fallet tänkt att tas upp på ett möte i rättsliga rådet den 22 februari, men så blir det nu inte, eftersom fallet gått vidare till det vetenskapliga rådet. Därmed dröjer det ytterligare tid innan målet mot mannen kan återupptas i tingsrätten. Domstolen ska dels besluta om påföljd när det gäller brotten mot Helén Nilsson, dels ta ställning i skuldfrågan och bestämma straffet när det gäller mordet på Jannica Ekblad samma år.

(TT) Peter Palmkvist

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons