Nyheter

Psykpatient dog efter felbehandling

En manlig patient på en psykiatrisk klinik i Skåne utsattes för en felaktig behandling som enligt Socialstyrelsen kan ha varit bidragande orsak till hans död.
Nyheter • Publicerad 14 juli 2004

Han spändes fast i bälte och fick en lugnande medicin som kan ge svåra biverkningar för den som lider av astma. Att mannen hade astma framgick av journalen, skriver Ystads Allehanda. Patienten var orolig och lades i bälte sedan ansvarig läkare kontaktats, eftersom det uppstått en nödvärnssituation. Sex timmar senare undersöktes han och då sov han djupt. Efter ytterligare ett antal timmar gjordes en ny undersökning och då gick mannen inte att väcka. Den ansvarige läkaren kritiseras för att patienten inte undersöktes ordentligt innan han lades i bälte och medicinerades. Läkaren ska också, enligt Socialstyrelsen, ha felbedömt mannens sjukdomstillstånd och kritiseras dessutom för bristande dokumentation. Socialstyrelsen skickar nu ärendet vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.