Annons
Nyheter

Psykiatrichef kritisk mot nytt joursystem

Psykiatrin i östra Skåne ska slås ihop till ett område när det gäller jourer. Det föreslår psykiatriutredningen i Region Skåne. Följden kan bli att en psykiatriker ensam ska ha ansvar för psykiatrin på fyra sjukhus nattetid och helger.
Nyheter • Publicerad 11 april 2005

– Detta förslag innebär enorma försämringar, säger Janina Lillo-Gil, chef för psykiatrin i Ystad-Österlens sjukvårdsdistrikt.

Hon anser att förslaget är fullständigt orimligt. Till exempel ska den läkare som är så kallad bakjour kunna inställa sig på alla sjukhusen i området inom 30 minuter.

Annons

– Man hinner inte, inte ens om man har en helikopter till förfogande, säger hon.

Region Skåne är uppdelad i fem sjukvårdsdistrikt.

I Ystad-Österlens distrikt har psykiatrin i dag en primärjour på sjukhuset i Ystad fram till klockan 21 på kvällarna samt klockan 10"15 på helgerna.

Övrig tid får patienterna åka till Malmö eller Lund. Enligt Janina Lillo-Gil har patienterna lärt sig när de ska komma och det är mycket få som måste åka västerut för att få hjälp.

Samtidigt finns det en bakjour i distriktet som stöttar primärjouren och har ansvar för den psykiatriska vårdavdelningen i Simrishamn dygnet runt. Nu riskerar systemet att omkullkastas. Psykiatrin i Skåne har setts över i samband med projektet Skånsk livskraft. En styrgrupp har gjort en utredning som i fredags presenterades för alla verksamhetschefer inom psykiatrin i Skåne.

I utredningen föreslås att jourerna inom psykiatrin ska samordnas i nordöstra och sydöstra distriktet. Det innebär att en primärjour och en bakjour ensamma ska ha ansvar för ett område som sträcker sig från Ystad i söder till Osby i norr, och från Sjöbo-Skurup i väster till Simrishamn i öster.

Akutjouren ska finnas i Kristianstad och dit tvingas patienter i sydöstra Skåne att åka efter klockan 17 på vardagar, liksom på helgerna.

– Det är 111 kilometer mellan Skurup och Kristianstad, konstaterar Janina Lillo-Gil.

Hon har lagt ett förslag inom ramen för psykiatriutredningen om att Ystad på grund av sitt geografiska läge måste ha en tilläggsjour, men det har inte vunnit gehör. Janina Lillo-Gil ser flera faror med styrgruppens förslag. En är att personalen på psykiatrins vårdavdelningar, som består av mentalvårdare och sjuksköterskor, ska känna sig utlämnad och otrygg om det tar för lång tid för en läkare att komma om det händer något.

Om en patient blir våldsam eller dålig är det bara läkaren som kan ta beslut om medicinering. Med ett stort område att bevaka riskerar läkarens inställelsetid att ta längre tid, menar Janina Lillo-Gil.

Annons

Utöver psykiatriska avdelningar med 83 platser på sjukhusen i Hässleholm, Kristianstad och Simrishamn är det lasarettet i Ystad som behöver servas om någon av de somatiskt (kroppsligt) sjuka plötsligt får psykiska besvär.

Enligt Lillo-Gil är hjärt- och strokepatienterna ofta äldre människor som är förvirrade och kanske plötsligt vill gå hem trots att de behöver akut intensivvård. Bara en psykiater kan då besluta om tvångsvård.

– Då är det samma psykiater som sitter i Kristianstad som ska göra detta och behöva vara ständigt på resande fot, säger hon.

Hon undrar vad som händer om saker inträffar samtidigt på två eller tre sjukhus. Avdelningen i Hässleholm innefattar bland annat rättspsykiatrisk vård och avdelningen i Kristianstad psykiatrisk intensivvård.

– Ingen av oss har något överskott av vårdplatser. De patienter vi lägger in är svårt psykiskt sjuka. Incidenter kan inträffa överallt, säger hon. Janina Lillo-Gil är lojal med grundtanken i Skånsk livskraft, att det ska finnas likvärdig vård för alla, men menar att förslaget strider mot detta i denna del.

– Det här är en diskriminerande för invånarna sydöstra Skåne och blir dessutom en katastrof för rekryteringen av läkare. Ingen kommer att vilja utsätta sig för jourer där man är helt utslagen efteråt, och där man riskerar anmälningar för att man inte kan befinna sig på alla platser samtidigt.

Utöver brister i medicinsk säkerhet och kraftig försämring av personalens arbetsmiljö tror Janina Lillo-Gil även att modellen blir mycket dyrare på grund av alla resor för läkarna.

Hon är även kritisk mot att styrgruppen har använt en modell för att mäta vårdtyngden (Jarmans index) där samtida fenomen som exempelvis sjukskrivning, alkoholproblem och arbetslöshet inte finns medtagna. Dessutom bygger den analys man har gjort på fyra år gamla siffror, säger hon.

– Det här är mycket oroande. Det finns klara tecken på att psykisk ohälsa ökar överallt i samhället i dag och därmed vårdtiden inom psykiatrin.

Den 19 april presenteras utredningen för politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden. Janina Lillo-Gil hoppas att politikerna stoppar förslaget om gemensamt joursystem i östra Skåne.

Annons

Anna Maria Erling

0411-557846

anna.maria.erling@allehandasyd.se

Joursystemet i psykiatrin

Inom psykiatrin är primärjouren en legitimerad läkare som har jour på ett sjukhus. Primärjouren kan vara en specialist men måste inte vara det.

Bakjouren är specialist i psykiatri och har i dag oftast jour i hemmet. Han eller hon ska kunna infinna sig på ett sjukhus inom en viss tid om det händer något. Bakjouren ger vid behov också konsultativt stöd per telefon till primärjouren och den psykiatriska slutenvården.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons