Annons
Nyheter

Protester i Ystad även i dag

11.20 på söndagen står återigen högljudda demonstranter utanför Ystad Saltsjöbad där Scand-las, en konferens om djurförsök, pågår.
Nyheter • Publicerad 25 april 2009

12.15 lämnar demonstranterna platsen självmant.

Även under fredagen och lördagen utfördes flera aktioner mot konferensen på Ystad Saltsjöbad, där forskare som arbetar med försöksdjur har samlats.

Annons

Strax före klockan 21 på lördagen begav sig polisen till Saltsjöbaden när det inkommit uppgifter om att tidigare avvisade djurrättsdemonstranter var på väg tillbaka mot hotellet.

Aktivisterna, som inte hade sökt tillstånd, fick framföra sitt budskap.

– Sedan började klockan att bli mycket, och de hade megafoner. Patrullerna sa att de fick lugna sig annars skulle de bli omhändertagna en efter en, säger Hasse Persson, inre befäl på Ystadspolisen.

Vid klockan 23.20 uppgav polisen att det fortfarande fanns 10-15 aktivister på platsen. En kort stund senare skingrades klungan.

Under lördagseftermiddagen hade polisen upplöst en demonstration som inte heller hade något tillstånd. Polisen gjorde då en anmälan om brott mot ordningslagen.

Vid klockan 13.30 på lördagen samlades ett flertal demonstranter utanför konferensanläggningen.

Polisen larmades inledningsvis om att ett 20-30 tal demonstranter försökte ta sig in i byggnaden.

Det verkliga antalet demonstranter var ett 50-tal. De förde oväsen och höll upp plakat, bland annat med ordet "tortyr". En del av personerna var maskerade.

Vid 14.45 blåste demonstranterna av sin aktion, och försvann från platsen.

Det skedde inte någon skadegörelse i samband med protesterna, och ingen greps.

Ett 20-tal poliser skickades till konferensanläggningen vid 13.30. Även Ystad Saltsjöbads egna vakter övervakade aktionen.

Gunilla Lindberg, Carl Johan Engvall
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons