Annons
Nyheter

Professor stödjer morddömds krav på psykundersökning

Den nu 55-årige man, som dömts till livstids fängelse för ett svartsjukemord i Hjärnarp i nordvästra Skåne, vill genomgå rättspsykiatrisk undersökning. Han får nu stöd av psykiatriprofessorn Sten Levander i Malmö.
Nyheter • Publicerad 14 december 2005

Femtiofemåringen dömdes för mordet tillsammans med en 32-årig man som också fick livstids fängelse. Båda har överklagat till Högsta domstolen och väntar på besked om eventuella prövningstillstånd.

Den yngre av männen nekar till att ha varit med om mordet. Den äldre motiverade sitt överklagande med att han bör genomgå stor rättspsykiatrisk undersökning, vilket tingsrätten och hovrätten vägrade att gå med på.

Annons

Hans försvarare har därför bett om ett utlåtande från Sten Levander på rättspsykiatriska kliniken i Malmö.

Levander håller med 55-åringen. I sitt utlåtande resonerar han kring möjligheten att mannen lider av en "avgränsad psykotisk störning av typ vanföreställningssymdrom med svartsjukekomponenter", skriver Hallandsposten.

Professorn nämner bland annat termen "erotisk paranoia", vanföreställningen att någon är förälskad i en trots alla tecken på motsatsen.

Om 55-åringen bedöms som sjuk kan han dömas till rättspsykiatrisk tvångsvård med särskild utskrivningsprövning i stället för fängelse. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons