Annons
Nyheter

Premiär för flygbuss till Sturup

På måndagen knöts Malmö flygplats för första gången samman med både östra och västra Skåne.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2007
Bakom tillkomsten av flygbussförbindelsen står också Svedala och Ystads kommuner. Här låter sig Gunilla Nordgren (m), kommunstyrelsens ordförande i Svedala, tårtan väl smaka tillsammans med kollegan Tomas Lantz i Ystad. BILD: ANETTE SJÖSTRAND
Bakom tillkomsten av flygbussförbindelsen står också Svedala och Ystads kommuner. Här låter sig Gunilla Nordgren (m), kommunstyrelsens ordförande i Svedala, tårtan väl smaka tillsammans med kollegan Tomas Lantz i Ystad. BILD: ANETTE SJÖSTRANDFoto: 
"Det här gör att många av våra cirka 10 000 deltidsboende i kommunen får en helt annan möjlighet till ledighet", menade en nöjd Christer Akej (m), kommunalråd i Simrishamn. BILD: ANETTE SJÖSTRAND
"Det här gör att många av våra cirka 10 000 deltidsboende i kommunen får en helt annan möjlighet till ledighet", menade en nöjd Christer Akej (m), kommunalråd i Simrishamn. BILD: ANETTE SJÖSTRANDFoto: 
"Det är riktigt bekvämt. Jag tar bilen till Ystad och sen tåget till Svedala. Några steg till flygbussen och så är man snabbt på flygplatsen". Christer Akej (m) tror förbindelsen blir en succé. BILD: ANETTE SJÖSTRAND
"Det är riktigt bekvämt. Jag tar bilen till Ystad och sen tåget till Svedala. Några steg till flygbussen och så är man snabbt på flygplatsen". Christer Akej (m) tror förbindelsen blir en succé. BILD: ANETTE SJÖSTRANDFoto: 

På förmiddagen invigdes flygbussförbindelsen mellan Österlen och Sturup officiellt. Tillsammans med politiker och tjänstemän från Skånetrafiken, Flygbussarna AB, Region Skåne, Malmö, Svedala, Tomelilla, Skurup och Ystad åkte bland andra Christer Akej (m), kommunstyrelsens ordförande i Simrishamn, med flygbussen från järnvägsstationen i Svedala till Malmö flygplats. En resa på tolv minuter.

– Det är en historisk och mycket efterlängtad dag. Fler kan använda kollektivtrafiken för att ta sig till flygplatsen. Det är därmed också en viktig miljösatsning, säger Christer Akej, en av de drivande bakom förbindelsens tillkomst. Linjen knyter samman den skånska storflygplatsen med kommunerna längs med Ystadbanan. Bussavgångarna till flygplatsen är anpassade efter tågens tidtabell. Flygbussarna uppges vänta fem minuter efter tågets ankomsttid enligt tabell innan man lämnar järnvägsstationen i Svedala.

Annons

Med närmare 30 bussavgångar vardagar från blir möjligt att på en och samma biljett åkta kollektivt från vilken pågatågsstation längs Ystadsbanan som helst hela vägen till flygplatsen.

Trafiken är tänkt att bära sina egna kostnader. De beräkningar som gjorts visar att det räcker med i genomsnitt fyra passagerare för att linjen ska gå ihop per tur. Tillsammans med Region Skåne ställer dock de inblandade kommunerna upp med att garantibelopp för att säkra förbindelsen. Region Skåne ställer upp med två miljoner kronor årligen och kommunerna längs sträckan avsätter en miljon kronor vardera årligen. Idén till satsning kommer ursprungligen från en privatperson i Simrishamn. Förslaget att utnyttja pågatågen för en flygbusslinje Svedala-Sturup anses allmänt ha bidragit till att förbindelsen kunnat upprättats på relativt kort tid. Dessutom har kostnaderna kunnat pressas.

– Näringslivet har länge efterlyst en förbindelse av det här slaget. Förbindelsen ska givetvis utvärderas, men det är en bra lösning och vi kan nog se den som permanent i väntan på att Sturupspendeln kommer till stånd, säger Tomas Lantz (m), kommunstyrelsens ordförande i Ystad.

Politikerna i Ystad och Simrishamn ser inte åtagandet som något större ekonomiskt vågspel. En mycket nöjd Christer Akej räknar för sin del med att förbindelsen är en given succé. Liksom Tomas Lantz påpekar han också att arbetspendlare och deltidsboende i kommunerna kommer att ha stor glädje av den.

Robert Jönson

0411-55 78 69

Robert.jonson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons