Nyheter

Populär fisketävling skjuts upp

Arrangörerna bakom Blänkaren tvekade in i det sista. Men på tisdagen togs beslutet. Årets fisketävling skjuts upp – och det är kylans fel.
Nyheter • Publicerad 4 mars 2010
Foto: 
Ett 70-tal anmälda sportfiskare får vänta med tävlandet. Öringen är frusen. Brrr...
Ett 70-tal anmälda sportfiskare får vänta med tävlandet. Öringen är frusen. Brrr...Foto: 

YSTAD. – Jag ville avvakta och se långtidsprognosen först. Tyvärr så fortsätter vinterkylan en bra bit in i nästa vecka och därför senareläggs tävlingen till den 24 april, säger Per-Olof Hansson på Fiske o Sportboden, en av sex arrangörer runt skånska kusten.

Blänkaren handlar om havsöring. Kustfiske med fluga och spinn, men förbud mot båt och flytring.

Meningen var att årets tävling skulle genomföras lördagen den 13 mars.

Fram till jul verkade förutsättningarna lovande. Sen blev det issörja av alltihop.

– Idealisk vattentemperatur för havsöringfiske är fem-sex grader och den milda hösten gjorde att många var optimistiska, säger Per-Olof Hansson.

Efter jul har det varit rena katastrofen, menar han.

– Just nu är det nollgadigt i vattnet. Det ligger ett bälte med issörja hela vägen från Kivik ner till Ystad och fisken står bara och sparar energi, helt orörlig.

För att inte krocka med påskfirande och diverse tävlingar skjuts Blänkaren fram till lördagen den 24 april, med start vid midnatt och avslut klockan 16. Invägning sker under hela dagen vid Engelska bryggan, där Per-Olof Hansson återfinns vid sekreteriatet.

I fjor drog Blänkaren 129 sportfiskare. Vissa av dem åkte långt för att få vara med och tävla om största och vackraste havsöringen. Några kom från Danmark, andra från Bohuslän, men det var hemmasonen Jan Jönsson som drog upp vinnarfisken, en baddare på 6,22 kilo, 76 centimeter lång.

Slå det om ni kan. Den 24 april ska väl issörjan vara borta. Eller vad tror ni?

Johan Silfversten Bergman
Magnus Wegerup
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.