Annons
Nyheter

Pollenvaccin allt vanligare

Försäljningen av både mediciner mot pollenallergi och vaccin i tablettform ökar varje år. Däremot verkar det som att andelen pollenallergiker har slutat öka.
Nyheter • Publicerad 13 april 2009
BILD: SCANPIX
BILD: SCANPIXFoto: 

Förra året sålde Apoteket antihistaminer mot pollenallergi för omkring 226 miljoner kronor.

- Det brukar bli en försäljningsexplosion om våren, och vi ser att volymerna ökar med 5&tstr;10 procent varje år, säger Mikael Nilsson, kategorichef på Apoteket.

Annons

Från 60-talet och framåt ökade andelen av befolkningen med pollenallergi från 5 till 20 procent, enligt Pär Gyllfors som är ordförande för Svenska föreningen för allergologi och specialist på allergisjukdomar vid Astma- och allergimottagningen på S:t Görans sjukhus.

- Det är ju en jätteökning som har skett, men nu verkar det som det har stannat av. De sista tre åren tycker vi oss se en utplaning som ingen riktigt kan förklara, säger Pär Gyllfors.

Vissa med svår allergi klarar sig inte bara med antihistamin och nässprej utan tvingas genomgå så kallad immunoterapi eller hyposensibilisering. Det innebär att patienten får sprutor eller tar tabletter under en längre period för att bygga upp en ökad tolerans mot pollen.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons