Nyheter

Pollensäsongen är i gång

Här kommer vårtecknet som tusentals allergiker säkert hade klarat sig utan: Pollensäsongen är redan i gång. Pollen från al och hassel finns i Stockholm och i Lund har hasseln redan blommat ut.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2008
Ett tydligt vårtecken – pollensäsongen är redan i gång. Bild: Scanpix
Ett tydligt vårtecken – pollensäsongen är redan i gång. Bild: ScanpixFoto: 

Många allergiker har redan hört av sig till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm och påpekat att de börjat känna av blomningen av framför allt hassel. Museet drog därför i gång pollenfällorna i mitten av förra veckan och på måndagen hade Agneta Ekebom på palynologiska avdelningen analyserat resultatet.

- Jag har hittat både al- och hasselpollen, säger hon till TT. Både förekomsten av pollen och själva mätningarna med de efterföljande pollenprognoserna för Stockholm är ett par veckor tidigare än normalt.

I Göteborg och Malmö kommer också de första pollenprognoserna den närmaste tiden.

- Här kan vi se att hasseln blommar och att alen precis har börjat blomma. Jag var nere i Lund i förra veckan och där fanns det till och med hassel som blommat över, säger Åslög Dahl på företaget Botanisk analys som sköter mätningarna i både Göteborg och Malmö.

I Danmark finns det mätstationer som kontrollerar pollenförekomsten året runt. Riktigt så långt finns det ingen anledning att gå, åtminstone inte i Stockholm, enligt Agneta Ekebom.

- Men det verkar som om vi måste starta tidigare. - Vi skulle gärna mäta året runt, men det hänger på om myndigheterna är beredda på att betala för det, säger Åslög Dahl.

Om det inte kommer ett kraftigt väderomslag måste allergikerna förbereda sig på att det stora problemet - björkblomningen - också kommer tidigare än normalt.

- Tidigare har vi alltid sagt att den kommer i månadsskiftet april-maj. Nu pekar det väl mot mitten av april och det kan väl bli ännu tidigare om den här värmen fortsätter, säger Agneta Ekebom.

Den rekordtidiga pollensäsongen avspeglas också i Apotekets försäljning av allergimedel. I januari förra året såldes 9,2 miljoner dygnsdoser medan siffran stigit till 10,1 miljoner under januari i år. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.