Annons
Nyheter

Politiskt bråk fortsätter i tingsrätten

Ett nytt kapitel i grälet mellan de tidigare politiska bröderna Carl P Herslow och Per-Ingvar Magnusson inleddes i går, onsdag. Tingsrätten i Ystad höll muntlig förberedelse i det tvistemål där Herslow och Skånes valförbund stämmer Magnusson.
Nyheter • Publicerad 22 augusti 2002

Men det är inte lätt att skaffa en helhetsbild av stämningen. Till och med rättens ordförande, rådmannen Thomas Främby, sade sig ha vissa svårigheter att bena upp i alla turerna mellan de båda opponenterna. Förhandlingen i rätten höll på i ett par timmar och upptogs helt av Skånes valförbunds framställan. Därefter konstaterade Per-Ingvar Magnussons ombud att han inte tänkte gå i polemik med Skånes valförbund utan begärde tre veckor för att skriftligen komma in med Magnussons ställningstagande till stämningen. Detta beviljades av rätten. Bakgrunden till tvisten är att dåvarande Skånes valförbund, en politisk samarbetsgrupp med olika partier i Region Skånes fullmäktige, upplöste sig själva på en föreningsstämma i maj 2000. Vid den stämman satt Per-Ingvar Magnusson ordförande. Efter föreningsstämman bildades ett nytt valförbund där Carl P Herslows skåneparti inte var med. Herslow och hans parti hävdar att upplösningen var stadgevidrig och har själva fortsatt med en nyvald styrelse under namnet Skånes valförbund. Per-Ingvar Magnussons nya förbund kallar sig i dag Valförbundet för Skånes väl. Dessutom handlar det om pengar. Efter det ursprungliga valförbundets upplösning har det kommunala partistödet gått till Per-Ingvar Magnussons nybildade Valförbundet för Skånes väl. Herslow och Skånes valförbund vill nu ha den del av partistödet som de anser sig ha blivit berövade på. De uppskattar summan till över 6 miljoner kronor för hela mandatperioden. Den juridiska processen ser dock ut att bli långdragen. Först och främst måste rätten ta ställning till om Carl P Herslow och Skånes valförbund över huvud taget har rätt att föra talan i målet. Den juridiska frågan gäller om det valförbund Herslow nu företräder är samma som det ursprungliga Skånes valförbund. I så fall blir det problematiskt. En förening kan inte stämma sig själv för tidigare tagna beslut.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons