Annons
Nyheter

Politisk splittring i Kristianstad

Socialdemokrater kritiserar sin egen ledning för uppgörelsen med kristdemokraterna. Två av dem hoppar av nämnder i protest.
Nyheter • Publicerad 28 april 2003

För ett par veckor sedan gjorde socialdemokraterna, kristdemokraterna och miljöpartiet upp om att samverka i en ny majoritet i Kristianstads kommun. Skälet till detta var att den politiska situationen utan en stabil majoritet var ohållbar och att sjöbopartiet fick för stort inflytande. Anders Svensson, ordförande för LO-fackens s-förening, tycker inte att uppgörelsen har förankrats på rätt sätt. - Det har beslutats av arbetarekommunens styrelse. Föreningarna blev informerade först i efterhand. Sedan håller jag med om att det kan behövas en blocköverskridande majoritet för att inte sjöbopartiet ska få inflytande. Han anser också att delar av samverkansavtalet strider mot socialdemokraternas kommunala handlingsprogram. - Jag reagerade mot att man ska se över alternativa driftsformer för vård, skola och omsorg, mot punkten att se över C4 teknik för att lägga ut delar av verksamheten på entreprenad och att man också har skrivit in att man ska sälja ut delar av Krab. Konflikt i rollerna Två andra socialdemokrater lämnar sina uppdrag i nämnder i protest mot uppgörelsen. Jan Persson och Ulf Gustavsson, ordförande respektive vice ordförande för Kommunals sektion teknik och service, har ansökt om att få lämna sina ordinarie poster i socialnämnden respektive byggnadsnämnden. Båda säger att de inser vikten av en bred lösning för att skapa majoritet, men att den del av avtalet som berör att delar av C4 teknik kan läggas ut på entreprenad hamnar i konflikt med deras roller som fackliga företrädare. Båda anser också att det har brustit i förankringen bland medlemmarna. Enligt uppgifter tänker även Bo Blomdahl (s) hoppa av sitt uppdrag som ordinarie ledamot i kultur- och fritidsnämnden, men han vill inte kommentera eller bekräfta uppgifterna under helgen. Arbetarekommunens ordförande Anders Tell säger att han har förståelse för synpunkterna. - Det är första gången vi går in i ett organiserat samarbete med ett borgerligt parti och jag förstår att det väcker diskussioner. Vi har sett det som nödvändigt med en blocköverskridande lösning för att skapa en riktig majoritet, säger han. Han säger att det inte blir tal om att privatisera vård, skola eller omsorg, men att sälja ut delar av C4 teknik och KRAB är eftergifter till kd i förhandlingarna. - Det är ett avsteg från handlingsprogrammet som vi har kompromissat om och jag har full respekt för om man inte gillar det. Även att avtalet inte förankrades bland alla medlemmar i förväg, bekräftar han, men säger att diskussionen om samverkan över blockgränserna har funnits sedan valnatten. - Ända fram till att vi valde ville vi skapa en bred majoritet, men det gick inte då. När det nu visade sig att kd öppnade för en diskussion, var mitt ställningstagande som ordförande för socialdemokraterna att styrelsen har mandatet att besluta i en sådan här fråga. Text: Marcus Haraldsson 044-18 55 53 marcus.haraldsson@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons