Annons
Nyheter

Polishelikopter kan flyttas till Göteborg

Skånepolisen kritiserar förslaget att flytta länets enda helikopter från Sturups flygplats till Göteborg och Västra Götaland.
Nyheter • Publicerad 27 april 2007

- Det är ett mycket dåligt förslag. Tar man bort helikoptern tappar vi operativ kraft. Insatstiden till Malmö ökar från tio minuter till långt mer än en timme. Efter som den också ska tanka när den kommer från Göteborg handlar det om upp emot två timmar innan den kan vara beredd för insatser på exempelvis Österlen. Det kan betyda liv eller död i vissa lägen, säger Hans Järvestam, chef för länskommunikationscentralen i Skåne och Blekinge.

Skånepolisen poängterar att man givetvis accepterar rikspolisstyrelsens beslut när det gäller helikopterns placering. Samtidigt konstaterar man att det sydliga polisområdet är det näststörsta i landet räknat i antal ärenden. Ett mått som enligt Järvestam gör Skåne och Blekinge större än Västra Götaland. Det är Olof Egerstedt på rikspolisstyrelsen som utrett behovet av polishelikoptrar i Sverige. Den 17 april fick rikspolischef Stefan Strömberg utredningen på sitt bord. Något beslut är inte fattat, men ett av utredarens förslag går ut på att den Sturupsbaserade helikoptern flyttas till Göteborg.

Annons

Den fördel som nämns är att resurser samlas och att tillgängligheten omfattar alla dygnets timmar alla dagar i veckan. Nackdelen blir samtidigt att tiden från larm till operativ insats ökar väsentligt med en annan placering. Polisen har i dag helikoptrar stationerade i Boden, Östersund, Stockholm, Göteborg och tills vidare också Malmö-Sturup.

I Malmö ska den enda stationerade maskinen bemannas av fyra piloter. Polisen saknar två och rekrytering av ersättare pågår. Vakanserna innebär att maskinenför närvaran-de inte går att bemanna dagtid sju dagar i veckan. - Skulle rikspolischefen komma fram till att helikoptern ska flyttas från Malmö så får i så fall personalen följa med, säger Per Linderberth, chef för de svenska polishelikoptrarna.

För den skånska polishelikoptern har situationen komplicerats efter den dödsolycka med en polishelikopter som inträffade vid en övning på ett skjutfältet utanför Mölndal i slutet av förra veckan.

Helikoptern tillhörde Västra Götaland och polisen har nu en helikopter mindre än vanligt där. Något som kan ses som ytterligare ett argument för att flytta den sturupsbaserade maskinen till Göteborg.

Till detta ska läggas den kritik som riktats mot de lokaler som finns på Malmö flygplats. Ur arbetsmiljösynpunkt anses personalutrymmen och de flygteknikerna använder för översyn av helikoptern. Här handlar det om renovering, nybygge eller flytt till en annan flygplats i Skåne.

Rikspolischefen håller som bäst på med att titta över utredarens förslag. Framtiden för den skånska polishelikoptern avgörs sannolikt någon gång i maj eller juni i år.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons