Annons
Nyheter

Polisens akutverksamhet utreds

Över 1 000 poliser i yttre tjänst i Skåne berörs av den utredning om polisens akutverksamhet som presenteras i nästa vecka. Hela den yttre verksamheten skall samordnas från Malmö för att skapa rörligare insatsstyrkor som kan sättas in där de behövs bäst i Skåne.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2003

- Vi vill ta bort gränserna mellan polisområdena och driva akutverksamheten i Skåne som en myndighet. Om det exempelvis sker ett brott i Degeberga är det inte nödvändigt att en polispatrull från Kristianstad åker på detta ärende om det redan finns en patrull i Tomelilla, säger polismästare Eva Årestad-Radner, Polisområde Södra Skåne. Eva Årestad-Radner leder den utredningsgrupp som i ett år jobbat med att utforma akutverksamheten för polisen i Skåne. Gruppen vill att den yttre verksamheten leds från länskommunikationscentralen (LKC) i Malmö. Kommunikationscentralen i Lund läggs därför ner till hösten och samma sak sker i Helsingborg i februari nästa år. - Tidigare fanns elva polismyndigheter i Skåne och i dag har vi fem polisområden. Att de två kommunikationscentralerna tas bort och all yttre verksamhet styrs från Malmö ger ökade möjligheter att fördela resurserna i Skåne rätt, anser Eva Årestad-Radner. Gruppen har också granskat bemanningen under olika dagar och tider på dygnet i de fem polisområdena. Även här sker förändringar. Tanken är att förstärka under dagar och tider då polispatrullerna har som mest att göra, men Eva Årestad-Radner vill inte föregripa utredningen genom att berätta hur detta skall genomföras. - Direktiven var också att skapa förutsättningar för en ökad service åt allmänheten. Detta kan göras genom att anmälningsupptagningen i Helsingborg förstärks. Den som vill anmäla ett brott skall kunna göra detta omedelbart oavsett vilken typ av brott det är, påpekar Eva Årestad- Radner. Fackliga företrädare och representanter från samtliga polisområden i Skåne deltar i gruppen, som i nästa vecka presenterar sin utredning. Denna innebär inga större förändringar för patrullerna i yttre tjänst i Polisområde Södra Skåne, alltså kommunerna Simrishamn, Tomelilla, Ystad, Sjöbo, Skurup, Svedala, Trelleborg och Vellinge: - Våra patruller är vana vid att jobba inom ett geografiskt sett stort område. Dessutom har vi sedan lång tid tillbaka varit knutna till LKC i Malmö och det sättet att arbeta på fungerar alldeles utmärkt, påpekar Eva Årestad-Radner.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons