Polisen varnar allmänheten i Malmö
– Man ska nog vara lite försiktigt om man ingår i den här gruppen, säger Lars-Håkan Lindholm, informatör vid Malmöpolisen.
Polisen bedömer situationen som mycket oroande. Man har att göra med en eller flera farliga personer. Människor uppmanas att vara försiktiga när de är ute ensamma kvällar och nätter, speciellt personer med invandrarbakgrund, eftersom det är de som drabbats hittills.
Polisen varnar också för att ingripa om man blir vittne till en ny skottlossning. Man bör först tänka på sin egen säkerhet, sedan ringa polisen. Och absolut inte springa efter.
Eftersom samtliga offer utom ett av de första, en 20-årig kvinna, har haft invandrarbakgrund, har polisen i sökandet riktat fokus mot högerextrema grupperingar. Kvinnan satt i en bil tillsammans med en 21-årig man nära Rosengård i oktober förra året. Hon avled av sina skottskador medan mannen, som var av utländsk härkomst, överlevde.
Exakt hur många poliser som nu kommer att ingå i den förstärkta styrka som ska jobba med skottdåden är inte klart. Förstärkningen innebär både fler utredare och fler patrullerande poliser efter mörkrets inbrott.
– Det här är en särskild händelse och då tar vi till alla krafter vi har. Vi kommer att få jobba mycket med det här, säger Per Lidehäll, vid länskriminalen Skåne, till TT.
Polisen befarar även att den stora mediala uppmärksamheten kan locka fram "copycats", personer som vill kopiera dåden.
– Projiceringen kan få den effekten och det måste vi ha med i tankarna, att "copycats" hänger på. Vi brukar prata med små bokstäver, men det här är en ytterst ovanlig situation, säger Per Lidehäll.
Justitieminister Beatrice Ask säger att skottlossningarna är "helt förfärliga".
– Det är väldigt allvarligt och därför tycker jag att det är bra att polisen i Skåne har bestämt sig för att ytterligare stärka insatserna för att komma till rätta med problemen.
Enbart i år har runt 50 skottlossningar inträffat i Malmö, det stora flertalet kopplade till gäng och organiserad brottslighet. Rikspolisstyrelsen och polisen i Skåne har krävt skärpta straff för vapenbrott i den översyn som pågår av vapenlagen. Arbetet med ett förslag på området är inte färdigt, men Ask ser en möjlighet för skärpta straff. Hon tillägger dock att det inte finns en enkel lösning på problemet.
– Man måste se till att den är relevant.