Annons
Nyheter

Polisen satsar på mängdbrotten

Mängdbrott. Det är de brott som det händer mängder av och de brott som mängder drabbas av. Mycket få av oss riskerar att råka ut för ett grovt våldsbrott, men kanske ett inbrott i bilen, en bilstöld eller ett inbrott i bostaden.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2006

Mängdbrotten är många, omkring 70 procent av alla brott som anmäls till polisen, eller omkring 800.000 anmälda brott i landet per år. I Trelleborg inträffade knappt 3 000 så kallade mängdbrott, misshandel av man eller kvinna av en okänd gärningsman, stöld med undantag för snatteri och skadegörelse.

- Ofta finns det inga spår. Anmälan rings in och vi får knapphändiga uppgifter, säger kommissarie Lars-Göran Plagman på Polisområde södra Skåne, POSS. Men brotten påverkar oerhört många och vi måste visa att vi bryr oss.

Annons

Den så kallade personuppklarningsprocenten, som också citeras i medierna, är mycket låg, mellan 15 procent för misshandel och 2 procent för stölderna. När ett brott är uppklarat, enligt personuppklarningsprocenten, så innebär det att förundersökningen lett till åtal, strafföreläggande eller åtalsunderlåtelse. Det räcker inte att polisen vet vem som gjort det men att bevisen inte räcker för en fällande dom i domstol.

- Vi måste satsa på de brott som kan bevisas, utreda det som har god prognos, och lämna resten, säger kommissarie Leif Mohlin. Om vi är snabba i akutskedet så blir prognosen bättre.

Det kan hända att en person är misstänkt för sju brott men bara tre utreds och somåklagaren åtalar och får en fällande dom för. De övriga fyra står då kvar i statistiken som ouppklarade.

- Vid en vanlig misshandel finns ofta många vittnen, säger Lars-Göran Plagman. Poliserna kan ta namn på platsen, helst hålla förhör och säkra bevis på platsen. Då blir det lättare att klara upp.

Polisen genomför i hela landet ett mängdbrottsprojekt som startade i december 2005 och ska pågå 2007 ut. Projektet startade tidigare i Skåne och ska vara avslutat i slutet av det här året.

-Vi ska ha rätt bemanning vid olika tider på dygnet, säger Lars-Göran Plagman. Vi ska också ha kompetenta förundersökningsledare på dagtid. Dessutom har alla yttre befäl fått utbildning så dom nu kan ta snabbare beslut utan att vända sig till inre befäl i Ystad.I mars kommer också 21 poliser utbildats till brottsplatsundersökare så de kan göra tekniska undersökningar direkt. Allt för att snabba på processen. Det kommer att bli svårt att statistiskt bevisa att projektet ger effekt för många av mängdbrotten minskar i Skåne. Men det går att öka andelen brott som klaras upp.

Både Leif Mohlin och Lars-Göran Plagman har stora förhoppningar på DNA-tekniken och det register som ska byggas upp. Där kan alla som dömts för brott som kan ge fängelse lagras med sitt DNA.

- Vi har en lista över "kända" personer som står för kanske hälften av brotten, säger Lars-Göran Plagman.

I ett PM föreslog professor Leif GW Persson före jul att de brott som inte går att utreda, där det inte finns något att gå på, skulle tas bort från statistiken. Många brott anmäls bara för att försäkringsbolagen kräver en polisanmälan för att betala ut ersättning.

- Det skulle vara detsamma som att säga att vi struntar i de brotten, säger Lars-Göran Plagman. Men det är vettigt att prioritera. Vi är inte nöjda om vi känner att allt inte fungerar som det ska.

Annons

Christer Hansson

0410/545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons