Annons
Nyheter

Polisen i södra Skåne tar fler knarkbrottslingar

Polisen i södra Skåne tar allt fler misstänkta narkotikabrottslingar. Det gäller både langare och missbrukare. När det gäller langare handlar det om en fyrdubbling av antalet anmälningar jämfört med för tre år sedan.
Nyheter • Publicerad 25 oktober 2006
Storleken på beslagen av narkotika varierar. Samtidigt som inflödet av droger ökar till Skåne tar polisen allt fler missbrukare och langare. Bild: Sprisse Nilsson
Storleken på beslagen av narkotika varierar. Samtidigt som inflödet av droger ökar till Skåne tar polisen allt fler missbrukare och langare. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

– När det gäller narkotikabrott generellt handlar det om mer än en fördubbling i förhållande till 2004, säger Dan Bengtsson, chef för kriminalunderrättelsetjänsten i södra Skåne.

I Sverige är fler poliser än någonsin tidigare sysselsatta med narkotikabrott. Skåne är inget undantag. I södra Skåne jobbar i princip alla poliser i yttre tjänst med att jaga narkotikabrottslingar på ett eller annat sätt. Enligt Sveriges radios Ekoredaktion tar polisen i landet allt färre narkotikalangare. I stället grips missbrukarna. Något som i sin tur gör att antalet anmälda narkotikabrott slår nya rekord.

Annons

Dan Bengtsson tillbakavisar dock uppgifterna om att polisen skulle göra det lätt för sig genom att inriktar sig på kända missbrukare. I Skåne griper polisen fler av båda kategorierna. I vissa fall kan det handla om samma person som grips om och om igen. Det gäller exempelvis i Skurup där en och samma langare står bakom merparten av de 94 anmälningar som hittills landat hos polisen under 2006.

I polisområde södra Skåne har det totala antalet anmälningar med koppling till narkotikabrottslighet ökat kraftigt under de senaste tre åren. Från 498 anmälningar år 2004 till 1 084 i slutet av oktober 2006. Antalet anmälningar som rör langningen av narkotika och läkemedelsdroger har under samma period ökat från 32 till 137. Statistiken gäller antalet anmälda brott och inte hur många narkotikabrottslingar som åtalats eller dömts.

– Det ser ungefär likandant ut i hela Skåne även om jag tror att vi ligger lite i framkant i vårt område, säger Dan Bengtsson.

Det är flera faktorer som ligger bakom ökningen. Samtidigt som inflödet av olika droger i landet ökat kraftigt jobbar polisen i södra Skåne betydligt mer målinriktat än tidigare mot unga narkotikabrottslingar. Dessutom är fler poliser direkt eller indirekt inblandade i arbetet.

Strategin har resulterat i att exempelvis anmälningarna från Vellinge på tre år ökat från tre till 25. I Sjöbo har annan kriminell verksamhet lett till ett ökat intresse från polisens sida och antalet anmälda narkotikabrott har ökat från 106 till 226.

– Vi inriktar oss på mellanledet. Vi har känt att det är mest effektivt, eftersom vi då slår vi både mot de större langarna och mot missbrukarna, säger han.

Även om han verkar övertygad om att storlangarna med flera kilo i förråden finns också i södra Skåne så är de sällsynta i statistiken. De kräver månader av spaningsarbete för polisen och är, medger han, betydligt svårare att komma åt.

– Som det ser ut i dag kan vi aldrig stoppa inflödet av narkotika. För att komma åt storlangarna är vi mycket beroende av att människor reflekterar över hur folk kan leva flott utan att arbeta och att de också berättar det för oss, säger han.

Robert Jönson

robert.jonson@allehandasyd.se

0411-557866

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons