Annons
Nyheter

Polisen i Malmö ber om hjälp

Det här klarar vi inte själva.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2012
Foto: 

Efter ytterligare ett mord och ett sprängattentat vädjar polisen i Malmö till vittnen att berätta. Samtidigt träter regeringen och Malmös Ilmar Reepalu om skulden för våldsutbrotten.

– Det finns många som har ett ansvar för hur situationen ser ut. Det vore märkligt om det inte hade något med de styrande i Malmö att göra, säger statsminister Fredrik Reinfeldt och påminner om att Socialdemokraterna och Reepalu haft makten i Malmö länge.

Annons

Reepalu själv efterlyser hårdare vapenlagar och tycker att justitieminister Beatrice Ask (M) inte tar situationen tillräckligt på allvar.

– Jag är förvånad över att en moderat justitieminister är så flat, säger han.

I skuggan av den politiska trätan känner Malmöborna en växande olust över skottdåden.

– Jag ser poliser varje dag på stan. De finns och ändå händer det runt om oss, det känns obehagligt, säger 17-åriga Elina Venneman.

Åtta olösta mord

Efter tisdagskvällens skottdåd har Skånepolisen åtta olösta mord sedan i maj 2011 att hantera. Både utredarna och poliserna i yttre tjänst har redan fått förstärkning och nu kommer löften om nya tillskott.

– Vi har tydliggjort att det finns inga ekonomiska begränsningar. Det här är en nationell angelägenhet, säger rikspolischef Bengt Svenson till TT och tillägger att Skånepolisen bestämmer hur resurserna används.

Vid en presskonferens på onsdagen i Malmös polishus var budskapet att det krävs tips och uppgifter från allmänheten för att kunna lösa morden. Polisen är övertygad om att det finns personer som vet mer än de sagt.

– Det krävs att den som vet någonting också vågar berätta. Vi skyddar våra vittnen, säger länskriminalens operative chef Börje Sjöholm.

Avlyssning

Annons

Biträdande länspolismästaren Hans Nordin väcker tanken att kunna använda avlyssning och andra tvångsmedel brottsförebyggande, utan direkt misstanke om brott.

– Jag är medveten om att det är kontroversiellt, men tänk om vi kunde förebygga ett enda mord på det sättet, säger han.

Om tisdagskvällens mord berättar kommissarie Mikael Mattsson att det kan röra sig om en eller två gärningsmän. Offret är en man född 1964, utan tyngre brottsbelastning.

– Ingen uttalat kriminell individ, säger Mattsson.

En hämnd

Polisen ser ingen koppling mellan mordet och sprängdådet några timmar senare mot en polisstation i närheten. Det kan i stället ha varit en hämnd för effektiva polisinsatser, tror Malmös polismästare Ulf Sempert.

– Vi gör mängder av insatser i stort som smått, säger han och tillägger att målet är att slå sönder de kriminella nätverken.

– Därför är det inte så konstigt att vedergällningen kommer.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons