Annons
Nyheter

Polis misstänkt för ofredande frikändes

(Uppdaterad). Åtalet mot den polisman som anklagats för ofredande alternativt tjänstefel efter att ha spanat på en misstänkt pyroman ogillades. Tingsrätten behövde bara en kort stunds överläggning innan beslutet kom att den åtalade skulle frikännas.
Nyheter • Publicerad 13 december 2005

Den misstänkte storpyromanen hade två polisbilar och en cykel efter sig när han vurpade med sin cykel. På tisdagen ställdes den polis inför rätta som var chef för spaningarna.

Det var närapå fullsatt i tingssalen i Kristianstad när rättegången mot den 44-årige förmannen kom i gång på tisdagsmorgonen. Målsäganden, en misstänkt pyroman, har skapat många rubriker och har nästan blivit kändis i trakten efter en serie bränder i Sydsverige.

Annons

Den 42-årige skåningen sitter just nu i häkte i Dalarna, misstänkt för att ha satt fyr på flera kända kulturbyggnader där.

En skadad hand och ett skevt bakhjul blev facit efter omkullkörningen i början av september förra året. Han polisanmälde poliserna och under hösten åtalades den 44-årige förmannen för ofredande alternativt tjänstefel. Åklagaren ansåg att polisen varit alltför närgången i spaningarna mot den misstänkte pyromanen.

Efter vågen av mordbränder hade ett antal poliser i uppdrag att spana mot 42-åringen. Enligt 44-åringens försvarare Per-Håkan Skoog fanns det inga direktiv om spaningen skulle ske öppet eller inte och menar därför att den åtalade polismannen inte kan ha gjort något fel.

– Effekten av den öppna spaningen var att det i alla fall inte brann under den perioden, sade Skoog inför rätten.

Den misstänkte pyromanen var väl medveten om att polisen hade honom under full uppsikt och kräver nu ersättning för det skeva bakhjulet. Mannen har inte dömts för någon av de sydsvenska bränderna. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons