Annons
Nyheter

Polis dog i krock med pågatåg

En polisman dog när en polisbil och ett pågatåg krockade vid en obevakad järnvägsövergång mellan Lunnarp och Smedstorp utanför Tomelilla. Ytterligare en polis skadades men klarade sig mirakulöst.
Nyheter • Publicerad 21 november 2005
Bara rester fanns kvar av bilens bakre del.
Bara rester fanns kvar av bilens bakre del.Foto: 
Polisbilen delades mitt itu när den kolliderade med pågatåget. Bild: Jan-Olle Persson
Polisbilen delades mitt itu när den kolliderade med pågatåget. Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 
Tända ljus stod framme vid fotografiet av den omkomne Olof Sahlin när det var presskonferens i gårkväll på polishuset i Ystad. Polisområdeschef Håkan Jarborg och informationsansvariga Eva-Gun Westford var tagna av att behöva informera om kollegans bortgång. Bild : Jan-Olle Persson
Tända ljus stod framme vid fotografiet av den omkomne Olof Sahlin när det var presskonferens i gårkväll på polishuset i Ystad. Polisområdeschef Håkan Jarborg och informationsansvariga Eva-Gun Westford var tagna av att behöva informera om kollegans bortgång. Bild : Jan-Olle PerssonFoto: 

Bilen och tåget kolliderade vid halv ett-tiden på söndagen. Bilen delades mitt itu. Den 54-årige polismannen Olof Sahlin från Borrby omkom. Hans 47-årige kollega skadades svårt och fördes med polishelikopter till Lunds lasarett.

Poliserna var i tjänst när de kom körande norrut från Östra Ingelstad och korsade järnvägsövergången. De tillhörde utryckningsstyrkan och höll på med en rutinkontroll av en personbil. Några minuter tidigare hade de frågat länskommunikationscentralen om uppgifter på bilen och personerna som färdades i den. De kan ha kört efter bilen när de passerade järnvägs-övergången, men polisen vill inte bekräfta uppgifterna.

Annons

– Det vi vet just nu är att de fick uppgifterna de ville ha. Men när länskommunikationscentralen efter fem till sju minuter åter försöker få kontakt med dem är linjen bruten, säger polis-områdeschef Håkan Jarborg Eriksson.

Enligt honom ringde sedan privatpersoner till polisen och berättade om olyckan. Larmet kom klockan 12.32. Det är dock inte känt om det finns några vittnen till själva krocken.

Polisen hade i går kväll inte heller hittat bilen och personerna som polismännen ville ha kontrolluppgifter på.

Olyckan ska utredas som en arbetsplatsolycka av länskriminalavdelningen.

En teknisk undersökning påbörjades redan under gårdagen. Det fanns då ingen misstanke om något brott.

– Förundersökningen får så småningom ge svar på vad det var som inträffade. I dagsläget ser vi det som en vanlig trafikolycka som inte har någon direkt koppling till att de var poliser.

Mycket folk cirkulerade kring olycksplatsen och räddningstjänsten beskrev situationen som något kaotisk. – Det här är mycket tragiskt för bygden, säger Janeric Andersson som var räddningsledaren på plats. Syd-östra Skånes räddningsförbund, SÖRF.

På söndagskvällen meddelade polisen att den skadade 47-årige polismannen som fördes till lasarettet i Lund inte har livshotande skador.

– Han har haft en sagolik tur. Han har frakturer på överkroppen, bröstkorgen och skuldrorna. Men han kommer att klara sig, säger polisområdeschef Håkan Jarborg Eriksson.

Jessica Ziegerer

Annons

0411- 55 78 68

jessica.ziegerer@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons