Annons
Nyheter

Pojke som dödade vårdare häktad

Nedstämd och med armen kraftigt bandagerad mottog den 15-årige pojken rättens beslut. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för mord på sin vårdare.
Nyheter • Publicerad 15 maj 2008

Bandaget dolde ett djupt sår på handen som uppstod under det handgemäng som föregick den dödliga knivskärningen. Enligt advokaten har pojken och den 44-åriga kvinnliga vårdaren slagits om kniven.

Femtonåringen erkänner att han dödade vårdaren genom att hugga henne ett flertal gånger med kniv. Men han bestrider att han mördat henne.

Annons

- Han brister i uppsåt. Han ville inte utföra ett brott, säger hans advokat Anders Elison.

Han menar att hans klient styrdes av en tvångstanke.

- Han har fått en inre bild där han utförde ett våldsdåd. Den sjuka bilden kände han sig sedan tvungen att uppfylla.

ätten påpekade att det krävs synnerliga skäl för att häkta någon så ung som femton år. Men med allvarliga brott är det obligatoriskt med häktning.

- Han var förberedd på häktningsbeslutet. Han inser vad han har ställt till med och förstår att det kommer att få allvarliga konsekvenser, säger advokaten.

Pojken uppträdde dämpat i rättssalen. Enligt advokaten mår han dåligt och känner rädsla inför vilket straff han kan komma att dömas till.

Advokaten yrkade också på en större rättspsykiatrisk undersökning. Rätten skjuter det på framtiden tills vidare. Först ska pojken återvända till sjukhuset för vidare vård av de skador han har. I nästa vecka väntar nya förhör med polisen.

Kammaråklagare Anders Petersson var nöjd med att den misstänkte häktades och belades med restriktioner.

 

– De gick helt på min linje.

Annons

 

TT: Vad tyder på att pojken kommer att dömas för mord?

 

– De skador offret har och hur det hela verkar ha gått till. Jag kan bekräfta att det rör sig om ett flertal knivhugg, säger Anders Petersson.

 

Knivskärningen ägde rum på kvällen 11 maj på ett vårdhem utanför Malmö. Pojken behandlades för att han begått sexövergrepp. Enligt advokaten hade pojken och vårdaren en god relation.

Johan Nordström/TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons