Annons
Nyheter

Pliktverket får avgöra nazistledares värnplikt

Nyheter • Publicerad 29 augusti 2006

Pliktverket får avgöra om en 20-årig värnpliktig på P7 i Revingehed i Skåne ska få fortsätta sin värnpliktstjänstgöring. Mannen har pekats ut som ledarfigur inom nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR).

I början av augusti meddelade stiftelsen Expo, som kartlägger högerextrema grupper, att 20-åringen som just ryckt in för att utbildas till skyttegruppsbefäl är SMR:s ledare i Varberg.

Annons

Det fick den militära underrättelsetjänsten Must att starta en utredning av 20-åringens lämplighet som soldat. Utredningen blev klar på måndagen, men Musts så kallade säkerhetsskyddsbeslut i fallet hålls hemligt. Det kan exempelvis innebära ändrad tjänstgöring. Samtidigt överlämnar Must till Pliktverket att ta ställning till 20-åringens fortsatta grundutbildning.

Formellt heter det att Pliktverket ska ta ställning till en eventuell förändring av inskrivningsbeslutet beträffande mannen.

"En ändring av inskrivningsbeslutet betyder vanligen att värnpliktstjänstgöringen avbryts", säger kommendörkapten Robert Jansson, chef för säkerhetsprövningssektionen på Must, i ett pressmeddelande.

Ett eventuellt beslut av Pliktverket kan överklagas, medan det däremot inte finns någon möjlighet att gå vidare med ett säkerhetsskyddsbeslut. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons