Nyheter

Plastikkirurger drar regionen inför rätta

I går inleddes den avslutande delen av processen mellan plastikkirurgicentrum, PKC, i Malmö och Region Skåne vid Kristianstads tingsrätt.
Nyheter • Publicerad 2 oktober 2003

Det är andra gången på en dryg månad som Region Skåne dragits inför tingsrätten för påstådd felaktig upphandling. Den förra processen gällde ambulansverksamheten på Österlen. Region Skåne vann målet mot Österlen Ambulans AB. Detta trots att tingsrätten kom fram till att Region Skåne inte hade följt de kriterier regionen själv satt upp i anbudsunderlaget. Nu kräver PKC 19 miljoner kronor av Region Skåne för att man gick miste om den upphandling av bröstreduktionsplastik som regionen inbjöd till hösten 2001. PKC hävdar att man förlorade upphandlingen på kravet att verksamheten måste bedrivas inom Mellersta Skånes Sjukvårdsdistrikt. Den del av processen som inleddes i går ska leda fram till en mellandom för att avgöra om kravet på lokalisering stred mot kravet på en affärsmässig upphandling. Utgången av mellandomen avgör sedan om processen ska läggas ner eller fortsätta för att fastställa ett eventuellt skadestånd. Tingsrättens ordförande, lagman Ralf G Larsson, inledde processen med en trevare om förlikning. Regionjurist Jerker Alm sade dock nej till att ens diskutera en förlikning. Detta med hänvisning till att regionen anser att allt gått rätt till och vill få frågan prövad av tingsrätten. Förhandlingen fortsätter under fredagen. Mellandomen väntas någon gång i november. Text: Lennart Svenezon

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.