Annons
Nyheter

Plastal växer genom köp av tysk underleverantör

Kungälvsbaserade plastkomponenttillverkaren Plastal blir en av de större underleverantörerna till bilindustrin genom köp av tyska Dynamit Nobel Kunststoff (DNK). Företagen har tillsammans 7300 anställda och omsätter närmare 14 miljarder kronor.
Nyheter • Publicerad 8 november 2005

Plastals huvudkontor har i dag bara ett 30-tal anställda och återfinns med en tillverkningsenhet i Simrishamn. Huvudkontorets framtida placeringen är inte avgjord.

– Vi ska ta upp det i ett kommande styrelsemöte då vi ska diskutera organisation, företagsnamn och huvudkontor, säger Plastals vd Christer Palm till TT.

Annons

Han ser det som positivt att ett svenskt företag tar ett större kliv ut på den europeiska marknaden, men räknar inte med några speciella samordningsvinster eftersom produkter och fabriker till stor del kompletterar varandra.

Plastal levererar plastkomponenter och system till den europeiska bilindustrin med inriktning på premiumsegmentet med Volvo Personvagnar som största kund. I sortimentet ingår exempelvis stötfångarsystem, spoilers, exteriörpaneler, instrumentpaneler och konsoler. Plastal, som till 82 procent ägs av Nordic Capital FondV och till 18 procent av företagsledningen, levererar till flera av de största bilföretagen och får nu ett starkare fäste i Tyskland.

Företaget omsätter 4,8 miljarder kronor och har 2300 anställda vid 13 fabriker i sju europeiska länder.

I företagsfilosofin ingår att sprida riskerna så att ett bakslag för en bilmodell kan vägas upp av mera framgångsrika modeller. Volvo står exempelvis endast för 15 procent av försäljningen, trots att Plastal har tillverkning i nära anslutning till Volvos fabriker både i Göteborg och Gent. – Vi har en fabrik i Polen och har just etablerat ett företag i norra Kina som kan bli ett embryo till någonting som kan växa sig större, säger Christer Palm.

– Annars får vi nog titta på förvärv som kan påverka att vi kan ta ytterligare steg österut.

DNK, som köps från GEA Group AG, under förutsättning att konkurrensmyndigheterna ger klartecken, har sina anor från Dynamit Nobel men är sedan något år helt inriktat på produktion av plastkomponenter.

Företaget omsätter drygt 9 miljarder kronor och har 5000 anställda vid 26 fabriker i sju europeiska länder samt i Argentina. Huvudkontoret ligger i Weissenburg. (TT)

Benny Öinert

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons