Annons
Nyheter

Planer klarnar för Skånsk livskraft

Knä- och höftledsoperationer till Trelleborg, gynekologiska, urologiska, en del enkla ortopediska och ögonoperationer till Ystad. Inga operationer i Simrishamn. Planeringen för Skånsk livskraft börjar klarna.
Nyheter • Publicerad 22 september 2004

Framför allt är det den planerade specialiserade vården och den akuta planerade vården som fått mer konkreta former. Den stora delen av sjukvården, närsjukvården som omfattar 70 till 80 procent av alla sjukvård, kommer att ta längre tid att klargöra. Utredningarna pågår fortfarande och ska vara klara under hösten. Det framgick vid en presskonferens på Regionhuset i Lund på onsdagen.

Koncentrationen av vissa verksamheter till ett fåtal sjukhus handlar om de opererande specialiteterna. Från och med den 1 november i år ska akuten på Trelleborgs lasarett enbart fungera som närakut, det vill säga med internmedicinare och allmänläkare i tjänst.

Annons

Akutkirurgin i Ystad kommer att omfatta frakturer som en följd av benskörhet under dagtid vardagar. Alla andra akuta operationer, utom i samband med förlossningar, flyttas till Lund, Malmö eller Kristianstad. I Trelleborg kommer koncentrationen på ledproteser att vara klar under första kvartalet nästa år.

De olika opererande specialiteterna kommer att ha gemensamma läkarstaber som opererar på flera sjukhus. När det gäller ortopedi ska Malmö och Trelleborg samarbeta medan Ystad ska samarbeta med Lund och Landskrona.Inom urologin ska Malmö, Trelleborg och Ystad samarbeta om patienter från sydvästra och sydöstra Skåne.

Inom gynekologi ska lasaretten i Trelleborg och Ystad samarbeta. Mindre kirurgiska ingrepp kommer fortfarande att genomföras i Trelleborg men resten ska vara flyttad till Ystad andra kvartalet nästa år.

Ögonoperationer, framför allt satarroperationer, kommer fortfarande att utföras i Ystad. Med ytterligare en operatör i Ystad kan det bli aktuellt med omkring 1500 ingrepp per år.

Fortfarande är det mycket som flyter. På tisdag, den 28 september, ska Hälso- och Sjukvårdsnämnden ta ställning till förslaget om omstrukturering av den planerade specialiserade vården. Först i november behandlas volymer, organisation och ekonomi för de planerade operationerna.

– Målet är att kunna garantera likvärdig vård i hela Skåne, förklarade Bertil Lindström, hälso- och sjukvårdsdirektör. Skånsk livskraft innebär att vi får en kapacitetsökning utan att det kostar mer.

Fördelningen av planerade operationer mellan de olika sjukhusen kommer att styras av dels ett gemensamt Skåneperspektiv, dels hur befolkningsfördelningen ser ut i olika delar av Skåne.

SKÅNE
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons