Annons
Nyheter

Piraterna in i EU-parlamentet

Piratpartiet gick hem hos väljarna, framför allt de yngre. Partiet får över 7 procent och minst ett mandat. Även Miljöpartiet och Folkpartiet gör ett mycket bra val medan Vänsterpartiet mer än halverade sitt resultat.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2009
Piratpartiets Rick Falkvinge och EU-kandidaten Christian Engström. Åsa Westlund och Marita Ulvskog på Socialdemokraternas valvaka. Marit Paulsson hos folkpartiet. Bilder: Fredrik Persson och Bertil Ericson Scanpix
Piratpartiets Rick Falkvinge och EU-kandidaten Christian Engström. Åsa Westlund och Marita Ulvskog på Socialdemokraternas valvaka. Marit Paulsson hos folkpartiet. Bilder: Fredrik Persson och Bertil Ericson ScanpixFoto: 

Valdeltagandet gick däremot upp påtagligt och ökade till 43 procent.

När i stort sett alla rösterna var räknade stod det klart att förra valets överraskning Junilistan blir av med alla sina tre mandat och åker ut ur EU-parlamentet.

Annons

– Ett stort nederlag, medgav Junilistans Sören Wibe.

Vänsterpartiet tappade mer än hälften av sina väljare. V-ledaren Lars Ohly trodde att det beror på att de EU-kritiska inte brytt sig om att rösta, att partiet inte lyckats mobilisera dem.

Socialdemokraterna och Moderaterna prickar i stort sett resultatet i förra valet 2004, vilket måste vara en stor besvikelse för partierna.

– Vi ökade något och behöll våra mandat. Och som allians går vi fram med ett mandat, sade statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Det upplevs som ett val där man kan vara djärvare, där man testar nya partier och personer, var Marita Ulvskogs (S) förklaring.

Båda får lika många mandat som förra gången, fem för S och fyra för M. Det borgerliga blockat får nio mandat mot 8 mandat för S-V-MP.

Miljöpartiet gjorde mycket ett bra val och ökar med drygt 4 procentenheter till 10,8 procent. Bra gick det också för Folkpartiet, som ökar med ett par procentenheter till 13,6 procent och blir tredje största parti.

– Det är ett tecken på att svenska folket nu accepterat att vi är med i EU och vi är det parti med tydligast EU-profil, sade FP-ledaren Jan Björklund.

Men valets största framgång skördar ändå Piratpartiet, som får drygt 7 procent, vilket ger ett mandat i EU-parlamentet. Bland ungdomsväljarna under 30 år fick partiet närmare 20 procent.

– De är det största ungdomspartiet, större än både Socialdemokraterna och Moderaterna, sade Sören Holmberg, professor i statsvetenskap.

Annons

För Piratpartiets väljare var fildelningsfrågan viktig.

– Det är gammelpolitikernas brist på förståelse för hur dagens ungdom tänker som lett till Piratpartiets framgång, kommenterade partiledaren Rick Falkvinge.

Även Miljöpartiet hade framför allt sina väljare bland de unga, medan de traditionella partierna har betydligt äldre väljare.

– Vi har tidigare inte sett så stora åldersskillnader i en svensk valrörelse, sade Sören Holmberg, som anade en pyrande generationsklyfta i svensk politik.

Även Miljöpartiet hade anledning att vara nöjda.

– Vi har inte lockat till proteströster utan att vi har vunnit på egna meriter, sade miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

Sverigedemokraterna gjorde ett bra val men hamnar ändå under de nödvändiga 4 procenten med 3,4 procent.

(TT)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons