Annons
Nyheter

Piper ryter till om gruvplaner

"Planerna på att bryta alunskiffer på Österlen i Skåne är totalt oseriösa, illa genom tänkta och med ett alltför kortsiktigt vinstintresse." Den bedömningen gör Carl Piper, vd för Högestad och Christinehofs Förvaltning.
Nyheter • Publicerad 29 januari 2007
Carl Piper är känd för sitt miljöengagemang. Arkivbild
Carl Piper är känd för sitt miljöengagemang. ArkivbildFoto: 
Allehanda i går.
Allehanda i går.Foto: 

– De kan inte ha förstått vad man håller på att starta, säger han.

Det var i går som Allehanda kunde avslöja planerna på att under stort hemlighetsmakeri starta kommersiell alunbrytning i Skåne.

Annons

Ett hemligt möte ska ha ägt rum på Gärsnäs slott i slutet av förra veckan med en handfull speciellt inbjudna intressenter.

Inom ramen för projekt "Hanseric" ska Bettina Persson och Erik Söndergaard ha presenterat planerna på att bryta alunskiffer för utvinning av energi. Inbjudna ska ett mindre antal lokala personer – med ett gemensamt ägande i ett vindkraftsbolag – ha varit. De fick ta del av gruvplanerna. Enligt den promemoria som Allehanda tagit del av ska det även handla om utvinnig av värdefulla mineraler och utvinning av råolja från skiffret. I PM:et hävdas dessutom att skifferbyrtningen på tio år kan generera försäljning av el motsvarande 500 miljarder kronor.

Piper var i slutet av 90-talet en av de drivande krafterna bakom organisationen "Inga gruvor på Österlen" 1997 agerade aktionsgruppen mot de undersökningar för gruvdrift som planerades av Ludvikaföretaget Geoforum. Gruppen bestod bland annat också av Moder Tyra Antonia på Mariavalls kloster. Tio år efter aktionsgruppens förra insats verkar det vara dags igen.

– Det blir till att ringa i larmklockorna igen. Jag måste också kontakta de personer som ligger bakom, säger Carl Piper.

Greven, godsherren och direktören Carl Piper har gjort sig känd för sitt miljöengagemang i många andra sammanhang. Bland annat har Carl Piper fått Region Skånes pris för ett medvetet miljöarbete med jord- och skogsbruk samt för att han öppnat sin stora jordegendom för rekreation, miljö- och kulturupplevelser. Det är också i huvudsak miljöhänsyn som ligger bakom Carl Pipers motvilja mot gruvor på Österlen. De orörda skogarna och de sociala värden som förkippas med skogsområdena gör också att de eventuella ekonomiska vinster en gruvnäring i Skåne skulle generera anses komma i andra hand.

– Kanske det kortsiktigt skulle kunna ge jobb och lönsamhet. Men om 20 till 30 år, när det är tomt i gruvorna, lämnas Österlen med stora öppna sår och så vill vi inte ha det, säger han.

Generellt har Sverige en i mångas tycken allt för svag lagstifning när det gäller rätten till prospektering och utvinning av mineraler genom gruvdrift. Lagen lägger inga hinder i vägen för gruvbrytning. De 28000 namn som aktionsgruppen "Inga gruvor på Österlen" lyckades samla ihop i slutet av 90-talet handlade också om en önskan om att skärpa minerallagen.

– Vi fick till stånd en översyn av minerallagen. Men det resulterade i marginella förändringar. Jag tycker att koncessionen ska ligga lokalt på länsstyrelsen. Där finns lokalkännedom och där bör större delen av mandatet ligga. Bergstaten kan fungera som remissinstans, säger Carl Piper.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons