Annons
Nyheter

Pia Kinhults utmaning: Skåne ska bli ett föredöme

Region Skåne ska fram­över hålla sig inom lagens råmärken. Det är åtminstone den blivande regionstyrelsens ordförande Pia Kinhults (M) förhoppning. – Jag är inte stolt över det som hänt, säger hon.
Nyheter • Publicerad 25 oktober 2010
Pia Kinhult ny ordförande i Region Skånes regionstyrelse.
Pia Kinhult ny ordförande i Region Skånes regionstyrelse.Foto: 

När vi träffar Pia Kinhult är det mindre än ett dygn sedan en majoritet av Moderaternas grupp i regionfullmäktige pekat ut henne som kandidat till uppdraget som ordförande för regionstyrelsen.

Den 1 november ska regionfullmäktige klubba valet av regionens tyngsta politiker. Pia Kinhult blir Region Skånes regeringschef.

Annons

Intervjun är inte helt avslappnad. Om bara några timmar ska hon tillsammans med en större delegation politiker och tjänstemän från Region Skåne åka till Kina och världsutställningen i Shanghai där Skåne satsar stort.

– Jag har inte hunnit packa väskan ännu, säger Pia Kinhult. Och jag vet inte riktigt vad jag ska ha med.

Pia Kinhult har varit aktiv i regionpolitiken sedan Region Skånes tillkomst i januari 1999.

Regionen fick ett större ansvar än det gamla landstinget. Förutom hälso-, tand- och sjukvård, har den även ett samordningsansvar för det regionala utvecklingsarbetet i länet.

Region Skåne ansvarar vidare för kollektivtrafiken inom länet och fördelar statliga kulturpengar. Den ska också hantera frågor som infrastrukturplanering, näringslivsutveckling, miljö- och planeringsstrategiskt arbete samt sköta det interregionala samarbetet.

Pia Kinhult säger att det som lockade henne till regionpolitiken var att uppdraget är större än i ett landsting.

– Jag tilltalades av självstyret och utvecklingsmandatet, säger hon.

Och just bägge de sakerna ger legitimitet åt Kinaresan och miljonerna den kostar, anser hon.

– Vi har ett regionalt självstyre vilket betyder att det är vi som ska representera och visa upp Skåne i och för vår omvärld, säger Pia Kinhult.

På den blivande regionstyrelseordförandens meritlista står bland flera andra saker ”särskild ledamot av länsrätten i Skåne”. Länsrätten har bytt namn till förvaltningsdomstolen men gör samma saker, vilket bland annat innebär att pröva om kommunala beslut är lagliga.

Annons

En särskild ledamot är inte vilken nämndeman som helst. Han eller hon ska ha erfarenhet av kommunal och landstingskommunal verksamhet och utses av regeringen.

Så vad säger den särskilda ledamoten Pia Kinhult om att regionen flera gånger brutit mot lagen?

Bland annat byggdes nya regionhuset i Malmö i strid med lagen om offentlig upphandling, LOU, och beslutet om Skånes universitetssjukhus stred mot kommunallagen. Särskilt LOU har Region Skåne svårt att hålla sig till.

– Det är inget jag är särskilt stolt över, säger Pia Kinhult. Det har skett en hel del upphandlingar i strid med LOU.

Råder en slarvig kultur i Region Skåne?

Pia Kinhult suckar där hon sitter i hotell Erikslunds rymliga foajé en halvmil söder om Ängelholm.

– Jag är varm anhängare av LOU. Men många av mina politiska kolleger oavsett partifärg tycker att lagen är besvärlig och ställer till det.

– Men från och med nu ska vår organisation lära sig att lagen är bra och inte besvärlig.

Pia Kinhult kandiderade första gången till posten som regionstyrelsens ordförande efter förra valet 2006. Då uppmanades hon att dra tillbaka kandidaturen eftersom den moderata gruppen i regionfullmäktige ville ha Jerker Swanstein. Swanstein hade då lett Moderaterna i opposition.

Efter årets val backade inte Kinhult. Hon hade vunnit partiets provval, hon toppade valsedeln för nordvästra Skåne och hon är den moderata regionpolitiker som fått klart flest personkryss.

Annons

Men medan Swanstein valdes med acklamation så krävdes det en omröstning för att Kinhult skulle bli vald.

Vad tycker du att du kan göra bättre än Jerker Swanstein?

– Jag lägger inga sådana värderingar i detta. Jag ställde upp som kandidat men inte mot någon.

Hur kommer vi att märka att du tar över ordförandeklubban?

– Jag bär med mig en syn på uppdraget som är något av en barnuppfostran. Det är inte vad man säger utan vad man gör som betyder något. Den vetskapen hoppas jag kunna ingjuta i hela organisationen.

– En annan utmaning är att göra Region Skåne till ett föredöme. Personalstyrkan ska ha en större mångfald och vi ska även anställa personer med handikapp för att avspegla hela samhället.

Medan Jerker Swanstein inte alls synts i det som kallas sociala medier och knappt heller skrev på den förra majoriteten Femklöverns hemsida, så skriver Pia Kinhult praktiskt taget dagligen på den egna hemsidan kinhult.se. Och hon twittrar och facebookar.

– Men jag ser inte efter hur många som besöker hemsidan. Jag skulle väl bli förtvivlad om det visar sig att det är väldigt få.

Hon kallar skrivandet en service till skattebetalarna.

– Det är ett enkelt sätt att visa vad en politiker gör hela dagarna, något jag själv tidigare hade dålig kunskap om. Skrivandet ger mig också möjligheten att samla ihop tankarna när dagen börjar ta slut.

Annons

Region Skånes två tunga uppgifter är att sköta sjukvården och kollektivtrafiken. Inom båda områdena finns det mycket att göra, säger Pia Kinhult.

– Utmaningarna är tillgängligheten i sjukvården och pålitligheten i kollektivtrafiken, säger hon. Sjukvården måste vi få ordning på och när det gäller kollektivtrafiken tycker jag mig se en ljusning.

Pia Kinhult säger att hennes allra viktigaste uppgift är att hålla ordning på ekonomin.

Vad säger du om att akutsjukhusen år efter år spräcker sina budgetar med någon halv miljard kronor?

– Det viktigaste är att slutraden är svart, att regionen som helhet inte går med underskott. Men visst, budgetarna kan vara fel när sjukhusen inte når sina resultat.

Blir det några nya satsningar i Region Skåne under ditt styre?

– Det återstår att se. Bara att få ihop en budget utan underskott under nästa år blir en rejäl utmaning. Vi får vänta och se hur de följande åren blir. Skulle ekonomin gå in i en ny lågkonjunktur kommer våra skatteintäkter att minska.

När vet vi om det blir ett fortsatt samarbete mellan er borgerliga partier och Miljöpartiet i en ny femklöver?

– Vi i Moderaterna är redan klara över att vi vill fortsätta samarbetet. I nästa vecka ska övriga partigrupper vara klara. Vi har haft ett gott samarbete under de gångna fyra åren och jag hoppas att vi kan sy ihop det, säger Pia Kinhult.

Lagen om offentlig upphandling, LOU, säger att myndigheter inte får köpa varor och tjänster över vissa belopp med mindre än att alla intresserade leverantörer ges möjlighet att lämna anbud.

INTERNAL INTERNAL
Stig Strömkvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons