Annons
Nyheter

Peter J Skogström – Årets kock

Nyheter • Publicerad 2 februari 2006
Årets kock blev Peter J. Skogström mitten, tvåa Peter Johansson till höger och trea Jakob Lells till vänster Foto Adam Ihse/ EXPONERA
Årets kock blev Peter J. Skogström mitten, tvåa Peter Johansson till höger och trea Jakob Lells till vänster Foto Adam Ihse/ EXPONERAFoto: 

Han har vunnit OS två gånger och VM en gång med svenska kocklandslaget. Men inget av det slår att vara Sverige bästa kock.

Den snart 34-årige Skogström är verksam i Bunkeflostrand i Skåne. Detta var fjärde gången han var i final i Årets kock som avgjordes för 23:e gången.

Annons

Årets kock, korad i Göteborg på onsdagskvällen, blev: PeterJ Skogström.

För honom är SM-guldet höjdpunkten på kockkarriären. Hittills.

– Ja, absolut. Här har jag ingen annan att förlita mig på, ingen som klappar mig på ryggen under tävlingen, sade PeterJ Skogström till TT när allt var klart.

Då hade han hållit på sedan sex på morgonen med att övertyga en svårflirtad jury om att han lyckats bäst. Han fixade det med två egenhändigt komponerade rätter. Vad säga om att börja med:

Skummig soppa på dill med kolja, pilgrimsmousseline och citronglaserade rotisar.

Och på det en modern nordisk söndagsmiddag:

Pepparstekt högrev från Blentarp, galette på gulbeta och prästost serverad med syrlig potatispuré, picklade rotfrukter och chutney på paradisäpple.

"Modigt och genialiskt! Mjuka och långa smaker och enastående teknik", löd bland annat juryns omdöme.

– Det gäller att ha en bra dag på jobbet och en bra stöttning, det har jag haft, förklarade han sin framgång.

Efter närmare tolv timmar vid matbordet, längtade han bara efter en bit mat.

Annons

– Jag har inte ätit sedan sex i morse. Jag hoppas jag får en god middag, sade han till TT.

(TT)

Bertil Åkesson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons