Annons
Nyheter

Personalbrist spräcker ekonomin för sjukhuset i Lund

Övertidsersättning bidrar till det kraftiga underskott som universitetssjukhuset i Lund dras med. Sjukhuset lider av stor brist på operationssköterskor.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2002

- Vi funderar just nu på hur vi kan renodla sköterskornas arbetsuppgifter så att de slipper ägna sig åt sådant som undersköterskor och läkarsekreterare kan sköta. Det säger sjukhuschefen Leif Granath till nätupplagan av Dagens Medicin. Universitetssjukhuset i Lund redovisade 2001 ett underskott på 223 miljoner kronor. Vilket enligt tidningen är ett steg tillbaka från år 2000. Sjukhuset i Lund omsatte 2001 fyra miljarder kronor. Men det är inte bara universitetssjukhuset i Lund som uppvisar en tillbaka gång. Sjukhuset är i sällskap med universitetssjukhusen i Linköping och Göteborg. De tre sjukhusen är de som också uppvisar det största budgetunderskotten i Sverige. På Karolinska sjukhuset i Göteborg steg personalkostnaderna med nio procent. Anders Klintemo, ekonomichef på sjukhuset, förklarar detta med en stor personalomsättning bland sköterskorna samt att sjukskrivningarna ökat. - Det är kamp om syrrorna, säger Klintemo till tidningen. Underskottet i sjukhusbudgeten stannade 2001 på 253 miljoner kronor. Som jämförelse gick sjukhuset med 12 miljoner i vinst år 2000.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons