Annons
Nyheter

Personal vid Väanstalten anmäls

Rymningen från fängelset i Vä under natten till i lördags blir nu ett fall för Kriminalvårdens personalansvarsnämnd. Kriminalvårdschefen i Kristianstad, Lena Lööv, underrättade på onsdagen den berörda personalen att hon kommer att föra ärendet vidare när till ansvarsnämnden.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2004

- Det står i kriminalvårdens instruktioner att jag ska göra så om jag bedömer att något fel har begåtts eller att någon inte till fullo följt instruktionerna, berättar Lena Lööv. Hon påminer om att personalen naturligtvis ska kontrollera om alla fångar finns på plats och allt är okej i alla celler om larmet gått från en avdelning. Så har uppenbarligen inte skett tillräckligt noga, eftersom en av fångarna hade rymt genom fönstret. - Ingen av de tre vårdare som var i tjänst på avdelningen den natten har därmed, enligt min uppfattning, tillfullo följt de instruktioner som finns i sådana här situationer, förklarar Lena Lööv. Den 28-årige rymlingen avtjänade ett tvåårigt fängelsestraff för bedrägeri. Han skulle utvisas ur riket efter strafftiden. Mannen lyckades på något sätt smuggla in ett verktyg i cellen och montera bort pansarglaset. Därefter band han samman lakan och firade sig ner till marken, klättrade över två stängsel med taggtråd och försvann i nattmörkret. Han är fortfarande på fri fot. Polisens tror att fången sprang genom skogen och blev upplockad av en bil på E22:an. Han flydde troligen ur landet direkt. Larmet utlöstes redan under natten när fönstret monterades bort. Ändå upptäckte de tre i nattpersonalen på avdelningen inte att mannen saknades förrän frampå morgonen. Det gav fången flera timmars försprång innan polisen underrättades och efterlysning gick ut till bland annat gränsstationer. Text: Lennart Svenezon

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons