Annons
Nyheter

Pensioner sänks nästa år

Pensionerna nästa år kommer att minska med närmare 4 procent, enligt en prognos som Försäkringskassan gjort i en rapport till regeringen.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2009

"För den som har en pension på 12 000 kronor i månaden innebär det en minskning med cirka 450 kronor i månaden, före skatt", skriver tidningen Riksdag & Departement (R&D).

För 2011 räknar Försäkringskassan med att pensionerna kommer att vara oförändrade. Först vid årsskiftet 2011&tstr;2012 kommer pensionerna att höjas, enligt prognosen som tagits fram bland annat med hjälp av Konjunkturinstitutets senaste siffror.

Annons

Ett möte där representanter för de fem riksdagspartierna ska diskutera vad som kan göras för att motverka sänkta pensioner 2010 är redan inplanerat till den 3 februari, skriver R&D.

Redan i december förutspådde Konjunkturinstitutet (KI) att pensionärerna kommer att få omkring 400 kronor mindre i plånboken 2010 jämfört mot 2009.

KI räknade också med att den så kallade balanseringen, "bromsen", i pensionssystemet kommer att slå till 2010 för att systemet inte ska bli underfinansieriat. För att dämpade nedgången utgick KI från att regeringen kommer att skjuta till extra pengar, vilket kommer att bidra till att det blir minus i statens finanser.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson har vid flera tillfällen sagt att regeringen är beredd att kompensera pensionärerna om bromsen i pensionssystemet slår till.

- Om en automatisk balansering skulle inträffa så får vi återkomma till vilka åtgärder vi kommer att presentera. Men vi har sagt att pensionärerna är en prioriterad grupp, sade Husmark Pehrsson till TT redan i november 2008.

Hon sade då också att hela pensionsgruppen, där partierna bakom pensionsöverenskommelsen ingår, står bakom åsikten att inte röra uppgörelsen.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons