Nyheter

Patientflytt under julhelgen

Precis som under sommarmånaderna ses Region Skånes samlade resurser - personal, vårdplatser, intensivvårdsresurser, operationsresurser, röntgenresurser med mera - i ett koncernperspektiv. Region Skåne tar hand om jobbet, beroende på var det är möjligt att utföra det.
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2002

Patienter som har akuta och/eller livshotande sjukdomar, samt patienter i livets slutskede, ska vårdas på bästa sätt och prioriteras. Under ledighetsperioden kring storhelgerna bokas inga planerade operationer och liknande in som kan påverka det akuta omhändertagandet negativt. För att resurserna ska utnyttjas bäst gäller att patienter (enligt gällande rutiner) tas om hand vid närmaste sjukhus, eller det sjukhus som normalt används för den aktuella typen av vård. Fortlöpande dialog Räcker inte resurserna vid det egna sjukhuset får man använda andra inom Region Skåne. Brister det även på Regionens sjukhus får andra resurser utnyttjas i södra sjukvårdsregionen och Stor-Köpenhamn. För ambulanstransporter gäller att patienter som inte har livshotande sjukdomar ska kunna styras om till annan akutmottagning vid överbelastning. Ambulans, Katastrof och Beredskapstjänsten i Region Skåne (även kallad Kamber) räknar med att fler ambulanser kommer att behövas vissa dagar. Dessutom kommer man att ha fortlöpande dialog med Skånetrafiken, så att det finns taxi för bårtransporter av de patienter som inte behöver vård under själva transporten. I Södra sjukvårdsregionen erbjuder Växjö strålbehandling och neonatalvård. Vårdplatser för intensivvård och vård av för tidigt födda används också enligt rutiner som finns för samverkan med sjukhusen i Halmstad, Växjö, Ljungby och Karlskrona-Karlshamn. Universitetssjukhuset i Lund och Malmö har även överenskommelser med Köpenhamn när det gäller intensivvårdsplatser. Sjukhusen ska bistå varandra vid akut platsbrist inom intensivvård, och när det gäller för tidigt födda. Det är ansvariga vid intensivvårdsavdelningarna som avgör hur vårdplatserna bäst utnyttjas. Precis som i somras kommer regionläkaren Bengt Jeppsson att stödja sjukhusen om de får problem med resurser. På varje sjukhus görs en sammanställning över antalet lediga vårdplatser efter förmiddagsronden varje dag. Text: Gunilla Ingels gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.